egy fiatal nő tejet iszik az ágyon ülve mosolyogva

Egy pohár tej minden reggel? Ez történik a hatására a testedben

Szeretünk néha kipróbálni új, csodát ígérő tanácsokat, amit éppen felkap a TikTok vagy a baráti körünk. Szép számmal akadnak ilyen tuti tippek a napi egy banántól kezdve a napi 100 guggolásig egy hónapon át. De honnan tudod eldönteni, hogy valóban bevállnak-e?


Ahhoz, hogy tudd, mi az, ami valóban működik, ki kell próbálnod. Így volt ezzel a Health Shots újságírója, Nikita Bhardwaj is, aki a reggeli melegvizes rendszerét egy barátja tanácsára egy pohár tejre cserélte.

Hiszen a tej nem csak egy egyszerű ital, hanem teljes értékű táplálékforrás, tele olyan alapvető tápanyagokkal, mint a kalcium, a fehérje, az A- és D-vitamin, a szénhidrátok, a kálium és a magnézium. Ha az első dolgunk reggelente felvértezni a testünket ezzel a sok tápanyaggal, az erősebbé tesz, gondolnánk.

Az újságíró azonban csak egy hétig bírta ezt az új életmódot. Szeretnéd tudni, miért?

egy fiatal n\u0151 tejet iszik poh\u00e1rb\u00f3l

Fotó: Shutterstock

A választ egyrészt az Ájurvédában találjuk meg, ami egy alternatív gyógyászati módszer, mely szerint minden a tested összetételétől függ. Az Ájurvéda szerint ha a tej nem illik hozzád, akkor a testedben valószínűleg a levegő dominál, és savasodsz a reggeli tejivástól. Ráadásul az Ájurvéda szerint a legjobb időpont a tej fogyasztására az éjszaka, mivel altató hatású, ahogy ezt talán te is ismered gyerekkorodból.

Ha tudományosabb választ szeretnél: a kutatások is azt támasztják alá, hogy a tejet nehéz reggel megemészteni, mivel az emésztés ilyenkor lassabb. Így ne lepődj meg, ha a reggeli tejivástól akár még egy kis hasfájás is beüt, mivel meg kell vele küzdenie a gyomrodnak.

Fontold meg te is: lehet, hogy jobb, ha a tejet meghagyod estére, lefekvés előtti altatónak.

Nyitókép: Shutterstock