Egy nő sziluettje hátulról esti fényben

Milliókat öl meg világszerte egy pszichológiai járvány

A 45 év felettiek egyharmada szenved ettől a krónikus pszichológiai problémától, ahogyan a fiatalabbak közül is sokan.


A társadalmi elszigeteltség és a magány rosszabb hatással lehet a közegészségre, mint az elhízás, olvasható a PsyBlog cikkében.

Több mint 100 tanulmány megállapította, hogy a magányosság 50%-kal növeli a halálozási kockázatot. Julianne Holt-Lunstad professzor, a Utah állambeli Brigham Young Egyetem pszichológusa az Amerikai Pszichológiai Társaság 125. éves kongresszusán beszélt a tanulmányokról.

„A másokkal való társas kapcsolat széles körben alapvető emberi szükségletnek számít – a jólét és a túlélés szempontjából egyaránt létfontosságúnak. Szélsőséges példák azt mutatják, hogy az emberi kapcsolatokat nélkülöző, a gondnokság alatt lévő csecsemők nem fejlődnek, és gyakran meghalnak, sőt, a társadalmi elszigeteltséget vagy a magánzárkát büntetésként is alkalmazzák. Mégis, az amerikai lakosság egyre nagyobb hányada tapasztalja ma már rendszeresen az elszigeteltséget”

– fogalmazott.

Ez is érdekelhet: 5 lépés, hogy kevésbé érezd magad magányosnak

Az USA lakosságának több mint egynegyede ma már egyedül él, több mint fele nem házas és a házasságkötési arány továbbra is csökken.

Holt-Lunstad elmondta, hogy ezek a tendenciák arra utalnak, hogy az amerikaiak egyre kevésbé kapcsolódnak a társadalomhoz, és egyre magányosabbak.

A következtetések két metaanalízisből származnak, melyek során sok különböző tanulmány eredményeit összesítették. A vizsgálatokban a világ minden tájáról, többek között Észak-Amerikából, Európából, Ausztráliából és Ázsiából származó személy vett részt.

Holt-Lunstad az eredményeket ismertetve elmondta, meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy a társadalmi elszigeteltség és a magány jelentősen növeli a korai halálozás kockázatát, és a kockázat nagysága meghaladja számos vezető egészségügyi mutatóét.

„Az egyre öregedő népességgel a közegészségügyre gyakorolt hatás várhatóan csak fokozódni fog. Valóban, a világ számos országa szerint „magány-járvány” fenyeget bennünket. A kihívás, amellyel most szembe kell néznünk, az, hogy mit lehet tenni ellene”

– fogalmazott.

Nyitókép: Unsplash