Gyümölcskenyér tányéron

Őszköszöntő puha gyümölcskenyér mézes vajjal

A házi készítésű gyümölcskenyerek minden finomsága, a nehéz munka nélkül.

Hozzávalók

Tészta:

  • Sütőspray vagy vaj a kenéshez
  • 480 g általános liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 2 teáskanál kóser só
  • 8 cl teljes tej vagy tejszín, hidegen
  • 3,75 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz, hidegen
  • 3 evőkanál sótlan vaj, olvasztva, elosztva

Mézes vaj:

  • 227 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
  • ¼ teáskanál finom vagy pelyhes só
  • 6 cl méz

Elkészítés

Felszeletelt gy\u00fcm\u00f6lcskeny\u00e9r v\u00e1g\u00f3deszk\u00e1n

Fotó: Shutterstock

1. A kekszes cipó elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Egy tepsit enyhén kenjünk ki sütőspray-vel vagy vajjal, és tegyük félre.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Öntsük hozzá a tejet, majd lassan öntsük bele a szódabikarbónát, közben szilikon spatulával keverjük el. Folytassuk a keverést, amíg a habzás el nem múlik, és a tészta éppen csak összeáll, és nem maradnak száraz lisztcsíkok. Tegyük át a tésztát az előkészített tepsibe.

3. Csepegtessünk 2 evőkanál olvasztott vajat a tészta tetejére. Helyezzük a cipóformát egy peremezett sütőlapra vagy egy fólialapra, hogy felfogjuk az esetlegesen lecsöpögő tésztát.

4. Süssük addig, amíg a kenyér teteje aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló nem jön ki, 50-60 percig. Azonnal vegyük ki a kenyeret a tepsiből, és tegyük egy hűtőrácsra.

5. Kenjük meg a kenyér egészét a maradék 1 evőkanál olvasztott vajjal, és hűtsük le. A kenyeret szorosan fóliába csomagolva szobahőmérsékleten legfeljebb négy napig tárolhatjuk, vagy felszeletelve, becsomagolva és fagyasztásra alkalmas edényben fagyasztva akár két hónapig is eláll.

6. A mézes vaj elkészítéséhez kézi mixerrel, magas fokozaton keverjük össze a vajat és a sót egy közepes tálban, amíg habos és könnyen kenhető lesz, kb. 1 percig (ezt kézzel is megtehetjük, ha a vaj elég puha.) Keverjük bele a mézet egy spatulával, csak annyira, hogy beleforgassuk.

7. Tálaljuk a kenyeret felszeletelve, a mézes vajjal megkenve (utóbbi légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten egy napig, vagy hűtőszekrényben akár két hétig is eltartható).

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock