Narancs jégkrémes sütemény

Ezzel a narancs jégkrémes álom szelettel a hőség is jobban bírható

Ezt a sütés nélküli, édes vanília-narancs kombinációt nem lehet felülmúlni.


  • 225 g krémsajt
  • 8 evőkanál (115 g) sótlan vaj
  • 12 teljes méretű graham keksz (kb. 185 g), vagy 180 g graham kekszmorzsa
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 teáskanál kóser só, elosztva
  • 1 közepes narancs
  • 50 g porcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • egy (225 g) doboz felolvasztott fagyasztott tejszínhab, például Cool Whip, elosztva
  • 2 evőkanál porított narancszselatin desszertkeverék (kb. 28 g)

Elkészítés

1. Hagyjuk a krémsajtot szobahőmérsékleten állni, amíg megpuhul, kb. 45 percig. (Alternatívaként tegyük a krémsajtot egy kis mikrohullámú sütőbe alkalmas tálba, és mikrózzuk nagyon puhára, 15-20 másodpercig.)

2. Béleljük ki egy tepsi alját és oldalát 2 lap pergamenpapírral, egymásra merőlegesen elhelyezve őket, és ügyelve arra, hogy elég hosszúak legyenek ahhoz, hogy legalább 2,5 centivel túlnyúljanak mind a négy oldalukon, hogy egy hurkot alkossanak.

3. Olvasszuk fel a sótlan vajat egy kis mikrohullámú sütőre alkalmas tálban 20 másodperces szakaszokban, amíg nagyrészt megolvad, összesen kb. 40 másodpercig (alternatívaként egy kis serpenyőben közepes lángon megolvaszthatjuk a vajat.) Tegyük félre, hogy kissé lehűljön.

4. Törjük a graham kekszeket durva darabokra, és tegyük egy pengés konyhai robotgépbe. Adjuk hozzá a 2 evőkanál kristálycukrot és 1/4 teáskanál kósersót. Addig dolgozzuk, amíg a kekszek olyan állagúak lesznek, mint a homok, kb. 15 másodpercig. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, és pépesítsük össze (ha Graham-kekszmorzsát használunk, csak keverjük össze a morzsát és a vajat egy közepes tálban).

5. Tegyük át a keveréket a sütőedénybe. Egy mérőpohár aljával vagy az ujjainkkal egyenletes rétegbe nyomkodjuk a morzsát, ügyelve arra, hogy elérjük a széleket és kitöltse a sarkokat. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.

6. Mossuk és szárítsuk meg a konyhai robotgépet, a pengét és a vajas tálat. Vágjunk félbe 1 közepes narancsot. Az egyik felének a héját reszeljük finomra a robotgépbe. Ezt a felét addig facsarjuk le, amíg 2 evőkanálnyi levet nem kapunk, majd adjuk hozzá a robotgéphez. A maradék 1/2 narancsot tegyük félre a díszítéshez.

7. Adjuk a krémsajtot, a porcukrot, 1 evőkanál vaníliakivonatot és a maradék 1/4 teáskanál kóser sót a konyhai robotgépbe, és addig dolgozzuk, amíg nagyon sima és könnyed állagú nem lesz, kb. 1 percig.

8. A krémsajtos keverék 1/2 csészényi részét tegyük át egy közepes tálba. Adjunk hozzá 3/4 csésze tejszínhabot, és óvatosan hajtsuk össze egy rugalmas spatulával. Egyenletes rétegben oszlassuk el a kéreg felett; a tálat tartsuk meg (nem kell elmosni).

9. Adjunk 2 evőkanál narancszselatinport a maradék krémsajtos keverékhez, és addig dolgozzuk, amíg teljesen beépül, és szükség szerint kaparjuk le a tál alját és oldalát, összesen 30 másodperctől 1 percig. Tegyük át a most üres tálba, adjunk hozzá 3/4 csésze tejszínhabot, és rugalmas spatulával óvatosan hajtsuk össze, amíg nem maradnak csíkok. Tegyük a tepsibe, és egyenletes rétegben oszlassuk el.

10. A maradék tejszínhabot kenjük a narancsos rétegre, és egyenletes rétegben terítsük el. Fedjük le és tegyük a hűtőbe, amíg megdermed, legalább 4 órán át vagy akár egy éjszakán át. A felesleges pergamenpapírt megragadva emeljük ki a lapot a tepsiből, és helyezzük egy vágódeszkára vagy tálalótálra.

11. A félretett 1/2 narancsból vágjunk le egy vékony kört, majd azt vágjuk 9 szeletre. A maradék narancs felének héját finomra reszeljük a rudak tetejére, majd a narancsszeletekkel rakjuk ki a tetejét. Vágjuk 9 rúdra, a késsel minden vágás között törölgetve, hogy a réteges megjelenés megmaradjon.

(Kitchn)

Nyitókép: Pinterest