egy nő este megállt futás után

Mikor előnyösebb edzeni: reggel vagy este?

Te is szoktál azon tűnődni, hogy vajon a délelőtti edzésprogram többet tesz-e a testedért, mint a délutáni? A tapasztalatok szerint a fitneszidő megválasztása igenis számít.


Véleményem szerint a legjobb időpont az edzésre az, amikor következetesen beleillik a napirendünkbe

− vallja Heather White, a Trillfit wellness- és fitneszprogram alapítója és vezérigazgatója. Angela Manuel-Davis fitneszedző egyetért ezzel, és hozzáteszi, hogy az is számít, hogy az adott órában hogyan érezzük magunkat. Ha az edzésünk teljesítményalapú, akkor a legjobb, ha akkor végezzük, amikor a legjobban érezzük magunkat.

Ha szeretnél egy kis útmutatást ahhoz, hogy eldöntsd, a hajnali vagy az alkonyati edzés előnyösebb neked, olvass tovább!

​Jobb üres gyomorral edzeni?

Nehéz úgy beszélni a fitneszről, hogy ne vegyük figyelembe a táplálkozást is. És bár egyesek azt állítják, hogy az étkezés előtti edzés segíthet a zsírégetésben (a reggeli edzés egyik állítólagos előnye), valószínűleg a legjobb, ha az edzés előtt elfogyasztasz egy kis harapnivalót, hogy növeld az energiaszintedet és a vércukorszintedet.

Gondolj úgy az edzés előtti étkezésekre, mint a benzintankod üzemanyagára; kiegyensúlyozott fehérjét és szénhidrátot szeretnél, hogy energiát kapj az edzéshez. Az edzés utáni étkezéseknél pedig vedd figyelembe az izmok regenerálódását, és válassz összetett szénhidrátokat, amelyek feltöltik az energiaraktárakat.

​A reggeli testmozgás előnyei

egy n\u0151 hasizomgyakorlatokat v\u00e9gez a reggeli f\u00e9nyben egy matracon

Fotó: Getty Images

Ha edzéssel indítod a napodat, az hatékony alapot teremt − és segíthet a fogyásban is. A reggeli edzés beindítja az anyagcserét, és javítja a hangulatot a nap folyamán, legyen ez kardió- vagy akár a teljes testre kiterjedő erőnléti edzés. A délelőtti rutinok arra összpontosítsanak, hogy energiával töltsék fel és aktiválják a testedet.

Amellett, hogy mozgásba hozza a dolgokat (beleértve az anyagcserét is), a kora reggeli edzés egyfajta kapu az általános egészségesebb életmódhoz. Sőt, tanulmányok kimutatták, hogy a következetes reggeli testmozgás jobb testsúlykontrollt biztosíthat az elhízással küzdő felnőtteknél.

​Az esti testmozgás előnyei

Kikapcsolódásra vágysz? Az esti edzés lehet a legjobb választás. A hosszú munkanap utáni izzadás segíthet megnyugodni, ami kellemesebb estéhez és mélyebb alváshoz vezethet, feltéve, hogy az edzés átgondoltan van időzítve.

Az esti edzés segíthet a stresszoldásban és a jobb alvásban, különösen az olyan alacsony terhelésű, stresszcsökkentő lehetőségek, mint a jóga vagy a nyújtás. Ráadásul tanulmányok szerint a nők izomteljesítménye jobb lehet éjszaka, amit érdemes megfontolni, ha az erőnléti edzés a cél.

este j\u00f3g\u00e1zik egy n\u0151 a szob\u00e1ban

Fotó: Getty Images

És bár az éjszakai baglyok kísértést érezhetnek arra, hogy késő este nagy intenzitású edzéseket végezzenek, bármilyen edzés hatással van a cirkadián ritmusra, ami befolyásolja az olyan alapvető hormonokat, mint az inzulin és a kortizol. Az éjszakai edzés késlelteti a melatonin termelődését, és összezavarja az általános alvási ütemtervet. Ezért ügyelj arra, hogy az edzésre több mint egy órával lefekvés előtt kerüljön sor.

​Mi a legjobb napszak az edzéshez?

Összegezve, ha a fogyás a végső célod, akkor valószínűleg a reggel a legjobb időpont a testmozgásra. Ha viszont a stressz és a feszültség enyhítése a fontos számodra, eddz este! Az izomtömeg növeléséhez eddz akkor, amikor csak kedved tartja, szem előtt tartva az alvási ciklusokat és az étkezési időket.

Forrás: Vogue

Nyitókép: Getty Images