A tökéletes nyári reggeli: karamellizált őszibarackos bundáskenyér
Az őszibaracknak csak rövid ideig van szezonja, és akár a fehér, akár a sárga fajtát választod, bundáskenyérrel mindkettő nyerő. Nincs is tökéletesebb nyári villásreggeli.
Ajánlottunk már jobbnál jobb reggeli recepteket, de ez a mostani mindegyiket felülmúlja. Elkészítéséhez briós kenyeret használunk, de bármilyen kenyér jó hozzá, használhatsz szeleteltet, teljes kiörlésűt vagy akár criossant-t is.
Hozzávalók:
- 4 nagy tojás
- 200 ml teljes tej
- 30 g porcukor
- Csipetnyi vaníliapor vagy néhány csepp vaníliakivonat.
- Csipetnyi őrölt fahéj
- 4 vastag szelet briós (minél keményebb, annál jobb)
- 20 g sótlan vaj a sütéshez
A karamellizált őszibarackhoz:
- 50 g sótlan vaj
- 4 érett őszibarack, magházát eltávolítva és negyedekre vágva.
- 1 rúd fahéj
- Egy csipetnyi tengeri sópehely
- 1 vaníliarúd, a magokat eltávolítva (vaníliapor vagy vanília szirupban is megfelel).
- 1 csillagánizs
- 60 g demerara cukor
A tálaláshoz:
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 20 g porcukor
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a légkeveréses sütőt 150 fokra, a rendeset 170-re.
2. Először készítsük el a karamellizált barackot. Tegyünk egy tűzálló serpenyőt közepes lángra, és adjuk hozzá a vajat. Amikor a vaj már habzik és aranyszínű, óvatosan hozzáadjuk az őszibarackot a fahéjrúddal, a sóval, a vaníliarúddal és a magokkal, valamint a csillagánizzsal együtt.
Fotó: Shutterstock
3. A barackokat enyhén megpirítjuk, a vajban és a fűszerekben addig pácoljuk, amíg megpuhulnak, majd megszórjuk a demerara cukorral, és ismét megpirítjuk. A cukor összeolvad a vajjal, és karamellizálódik.
4. Folyamatosan forgassuk a barackokat a karamellben egy kanállal, óvatosan, mert nagyon forróak, hagyjuk, hogy magukba szívják az összes ízt, majd tegyük át a serpenyőt a sütőbe, és süssük körülbelül 15 percig, amíg a barackok megpuhulnak.
5. Ha megpuhult, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk, hogy az őszibarackok megpihenjenek, és magukba szívják a serpenyőben lévő finom karamellt.
6. Most készítsük el a bundáskenyér keveréket. Tegyük a tojásokat, a tejet, a porcukrot, a vaníliát és a fahéjat egy keverőtálba, és keverjük össze. Szeleteljük fel a kenyeret egy centiméter vastag szeletekre, és áztassuk a tojásos keverékben két percig.
7. Egy serpenyőt közepes lángon tegyünk fel, és pirítsuk barnára a vajat, majd tegyük bele a fűszeres, tojásos kenyeret, és süssük mindkét oldalát enyhe karamellizálódásig − ez három-négy percig tart, amíg a pirítós kemény tapintású és aranybarna nem lesz.
8. A befejezéshez a fahéjat és a porcukrot egy tálba tesszük, és jól összekeverjük. Vágjuk félbe a bundáskenyeret, és helyezzük tányérokra. Kanalazzuk rá a sült barackot, és csorgassuk meg egy kis extra barackkaramellel. Enyhén hintsük meg a fahéjas cukorral, és tálaljuk.
Forrás: Independent
Nyitókép: Shutterstock