Népszerű reggelik, amiket tilos lenne ekkor enni
Egyeseknek addig nem indul el a napjuk egy kiadós reggeli nélkül, míg mások ebédidőig rá sem tudnak nézni az ételekre. Bármi is legyen a reggeli preferenciánk, nem mindegy, pontosan mit és mikor kellene enni a nap első óráiban.
A magas cukortartalmú ételek, például a sütemények és a magas cukortartalmú reggelizőpelyhek vagy a magas cukortartalmú joghurtok fogyasztása nem ideális reggelire, mivel megemelhetik a vércukorszintet, és gyorsabban éhesebbnek érezhetjük magunkat.
Sokkal jobb választásnak tűnnek a magas fehérje- és rosttartalmú ételek, egy vagy két gyümölcs- és zöldségforrással.
Miért fontos a reggeli?
A reggelit nem véletlenül tartják a nap legfontosabb étkezésének: a kognitív funkcióktól kezdve mindent javíthat, növelheti az energiaszintet, javíthatja a vércukorszint szabályozását és az emésztés egészségét.
Fontos, hogy figyeljünk az étvágyunk jelzéseire, hogy mikor fogyasszuk el az első étkezést. A legfontosabb az, hogy ha éhesnek vagy energiaszegénynek érezzük magunkat, fontos, együnk.
Jó, ha a nap első étkezése fehérjében és rostban gazdag, ez segít hosszabb ideig jóllakottnak maradni, és a vércukorszintet is kezelni tudja.
A legrosszabb ételek reggelire
A magas cukortartalmú, és alacsony rost- és fehérjetartalmú ételeket nem reggelire valók, mivel ezek nem tartanak jóllakottan ebédidőig.
Néhány ilyen étel:
- Cukros gabonafélék: Sok reggelizőpehely magas hozzáadott cukortartalmú, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, a megemelkedett vércukorszinthez és a nap későbbi szakaszában bekövetkező energiazuhanáshoz.
- Sütemények: Az olyan süteményeknek, mint a croissant, magas lehet a finomított szénhidrát- és hozzáadott cukortartalmuk. Gyors energialöketet adhatnak, de ez gyakran rövid ideig tart, ami később éhséghez és sóvárgáshoz vezet.
- Feldolgozott húsok: A szalonna, a kolbászok és más feldolgozott húsok magas telített zsírtartalmúak, emellett adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmazhatnak. Ezek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kialakulásához.
- Cukros kávé vagy tea: A cukorral és szirupokkal teli reggeli italok, mint például az ízesített tejeskávék vagy az édesített jegeskávék, hozzájárulhatnak a túlzott kalóriabevitelhez és a cukorszint emelkedéséhez.
- Gyümölcslevek: Míg a teljes gyümölcsök általában egészséges választásnak számítanak, a gyümölcslevek magas cukortartalmúak lehetnek, és hiányoznak belőlük a teljes gyümölcsökben található rostok.
- Alacsony rosttartalmú reggeli szeletek: Egyes reggelizőszeleteknek magas lehet a hozzáadott cukortartalma és alacsony a rosttartalma.
- Ízesített joghurtok: Gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot és mesterséges aromákat.
A legjobb ételek reggelire
A kiegyensúlyozott reggeli a makrotápanyagok – szénhidrátok, fehérjék és egészséges zsírok –, valamint a vitaminok és ásványi anyagok keverékét tartalmazza.
Néhány ilyen étel:
- Zab: Oldható rostokban gazdag, melyek segítenek a stabil vércukorszint fenntartásában és abban, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk. Emellett komplex szénhidrátokat is biztosít a tartós energiaellátás érdekében.
- Görög joghurt: Magas fehérjetartalmú, ami segít az izmok helyreállításában és a jóllakottságban. Emellett probiotikumokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét, és kalciumot a csontok egészségéért.
- Tojás: Kiváló forrása a kiváló minőségű fehérjének és olyan alapvető tápanyagoknak, mint a kolin. Segítenek jóllakottan tartani és tartós energiát biztosítanak egész reggel.
- Bogyós gyümölcsök: Az áfonya, az eper és a málna gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban. Természetes édességet adnak és hozzájárulnak az általános egészséghez.
- Diófélék és magvak: A mandula, a chia mag, a lenmag jó forrása az egészséges zsíroknak, fehérjéknek és rostoknak.
- Avokádó: "tápanyagokban gazdag, egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszer, emellett rostot, valamint különböző vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
(Glamour)
Nyitókép: Shutterstock