egy terhes nő rosszul van az ágya szélén ülve

Felfedezték a reggeli rosszullétek valódi okát: egy hormon lehet a „bűnös"

A leginkább a terhesség első trimeszterében jelentkező reggeli rosszullétet nagy valószínűséggel egyetlen hormon okozza − derül ki egy friss kutatásból.


A kutatást a Nature című folyóiratban a Cambridge-i Egyetem kutatói által vezetett tanulmányban tették közzé. A felfedezés lehetőséget kínál a reggeli rosszullétek − különösen a súlyos esetek − hatékonyabb kezelésének kifejlesztésére.

A kutatók elmondták, hogy a magzat által termelt GDF15 nevű fehérje okozhatja a hányingert és hányást, amely 10-ből 7 terhességet érint. Megállapították, hogy a rosszullét mértéke közvetlen összefüggésben van azzal, hogy a nő mennyi hormonnak volt kitéve a terhesség előtt, valamint azzal, hogy a magzat mennyi hormont termel.

A terhesség előtti korlátozott mennyiségű kitettség súlyosabb, hyperemesis gravidarum néven ismert első trimeszteri rosszulléthez vezethet, amely egyes nőket kiszáradással kórházba juttathat, szélsőséges esetben pedig halálhoz vezethet. Ha a terhesség előtt több lehetőséget teremtünk a GDF15-nek való kitettségre, a nők ellenálló képessége nő, és a reggeli rosszullétek súlyossága csökkenthető.

​Mi pontosan a reggeli rosszullét?

egy terhes n\u0151nek reggeli rosszull\u00e9te van \u00e9s a WC mellett t\u00e9rdel

Fotó: Getty Images

A GDF15 a terhességen kívül minden szövetben termelődik alacsony szinten. Magas szintje a méhlepényben bizonyos fajok, köztük a főemlősök evolúciós jellemzője, amely a terhesség korai szakaszában jelezheti az anya agyának, hogy bizonyos ételek nagyobb kockázattal tartalmaznak fertőző organizmusokat.

Sok várandós ember számol be a terhesség alatt bizonyos ételekkel vagy italokkal szembeni ellenszenvről. A tanulmány szerzői azonban figyelmeztettek, hogy „a tüneteket mutató és a tünetmentes nők között jelentős átfedések vannak, így a GDF15 szintje önmagában nem lehet felelős annak meghatározásáért, hogy ki érintett és ki nem", így további kutatásokra lesz szükség a későbbiekben. Ahogy Dr. Kecia Gaither, szülész-nőgyógyász is elmondta: ezen eredmények kezelésbe való átültetése időbe telik.

​Milyen kezelések állnak a reggeli rosszullétet tapasztaló nők rendelkezésére?

Dr. Patricia Faraz szülész-nőgyógyász elmondta, hogy bár vannak gyógyszer-kombinációk a reggeli rosszullétek kezelésére, még mindig nehéz teljesen semlegesíteni a hyperemesis gravidarum szélsőséges tüneteit.

A B6-vitamin antihisztaminokkal kombinálva jól alkalmazható a terhességi hányinger és hányás mérsékelt formáira, és a hányinger elleni gyógyszer, a Zofran sok éven át következetes megoldás volt, amíg szívhibákkal nem hozták összefüggésbe.

​A reggeli rosszullétnek nem csak egy oka lehet

Faraz azt is elmondta, hogy bár a tanulmány ígéretesnek tűnik a korai terhesség ezen nemkívánatos hatásainak kezelésére, még mindig sok tényező járul hozzá a reggeli rosszullétekhez:

Van még egy másik dolog is, ami nagymértékben hozzájárul a terhességhez, és ez a pszichoszociális oldal. Tapasztalataim szerint azok a nők, akik hajlamosabbak a depresszióra, vagy nem kívánt terhességük van, általában sokkal több tünetet produkálnak.

Forrás: Healthline

Nyitókép: Getty Images