Nappali belső

Ez lehet az oka annak, hogy az otthonod mindig rendetlen

Egy hosszú és fárasztó nap után az utolsó dolog, amit látni szeretnénk az otthonunkban, a halomban sorakozó elpakolni valót vagy a többi családtag szétszórt holmijait a szobákban. Aggodalomra semmi ok, van egy hatékony megoldás.

Caroline Winkler lakberendező Youtube-videójában arról beszél, milyen fontos olyan otthoni szervezési stratégiákat alkalmazni, amelyek a háztartásban mindenki számára könnyű karbantartást biztosítanak.

„Ha az otthon nem mindenki számára könnyen karbantartható, akkor nem fog működni. Semmi sem lehetetlenebb, mint az emberi viselkedés megváltoztatása”

– mondja.

Hozzáteszi, hogy nehéz új szokásokat kialakítani saját magunk, nemhogy mások számára.

Ahhoz, hogy ezt a koncepciót átültessük az otthoni rend megalkotásába, Winkler szerint észre kell vennünk, hol csinálnak rendetlenséget a család egyes tagjai, beleértve magunkat is.

Figyeljük meg, hogy természetes módon hova dobáljuk le a dolgainkat, amikor hazaérünk, majd helyezzünk el ott eldobható zónákat. Ha a kulcsok mindig arra az asztalra kerülnek, tegyél egy tálat arra az asztalra. Ha a táska mindig oda esik le, akkor tegyél oda egy asztalt, egy széket vagy egy zsámolyt.”

Egyszerű koncepciónak tűnik, de hányszor panaszkodunk arra, hogy a partnerünk koszos ruhái nem jutnak el a szennyes kosárig? Ha közelebb visszük a kosarat ahhoz a helyhez, ahová a szennyes ruhát dobják, megoldás lehet a problémára.

Winkler szerint a jó tervezés és szervezési rendszerek nem arról szólnak, hogy az embereket rávegyük, hogy ragaszkodjanak a mi rendszerünkhöz, hanem arról, hogy a rendszer alkalmazkodjon az emberek már meglévő szokásaihoz, így lehet fenntartani azokat.