Arcát krémező fiatal nő a tükör előtt

Rosszul használod a retinolt, ha így kerül fel a bőrödre

Egy vírusosan terjedő bőrápolási trend miatt kevésbé hatékonyan fejti ki a hatását a retinol sokaknál.

Az úgynevezett retinolos „szendvicselés” több éves technika, amely nemrég őrült trenddé nőtte ki magát a TikTok-on. Ennek lényege, hogy a retinol használata előtt és után egy réteg hidratáló krémet viszünk fel, és célja, hogy csökkentsük a annak néhány lehetséges kellemetlen mellékhatását, melyek közt szerepel a bőrpír és a hámlás.

Bár a bőrápolási influencerek és rajongók esküsznek erre a módszerre, amelynek hashtag-ére már több mint 22 millióan kattintottak, de vajon tényleg hatékony és egészséges metódusról van szó?

Robyn Gmyrek, a New York-i Columbia Egyetem bőrgyógyász szakorvosa és a kozmetikai bőrgyógyászat igazgatója a retinol és hidratálókrém szendvicsszerű rétegzésének általános hatékonyságáról elmondta, hogy az valójában csökkentheti a retinol hatását.

Gmyrek azt ajánlja, hogy olyan retinolos termékeket válasszunk, amelyek hidratáló összetevőket is tartalmaznak, hogy hasonló előnyöket érjünk el anélkül, hogy a formula integritását veszélyeztetnénk.

@harpersbazaar Here’s your sign to STOP ❌ sandwiching your retinol 👀. Board certified dermatologist @Robyn Gmyrek explains why. #retinolsandwich #retinolsandwichmethod #howtouseretinol ♬ On The Dance Floor (Instrumental) - BLVKSHP

Gmyrek az alábbi videóban elmondja, hogy trend ide, trend oda, az említett módszer nem tudományosan alátámasztott, tehát érdemes vele felhagyni mielőbb. Bár lehet, hogy segít elkerülni a retinol okozta lehetséges irritációt, a szendvicselés eközben csökkenti annak hatékonyságát és gátolja, hogy a hatóanyagok behatoljanak a bőrbe, így végül is idő-és pénzpocsékolás ezt a módszert alkalmazni.

A bőrgyógyász ezért az érzékeny a bőrűeknek azt ajánlja, hogyha igénylik a hidratáló használatát, mert attól tartanak, hogy a retinol kikezdi a bőrüket, válasszanak olyan retinolos terméket, amiben már eleve megtalálhatók hidratáló összetevők is.