Pár ül az asztalnál egy-egy bögre előtt

3 rossz szokás egy kapcsolatban, ami nem végződik jól

Gondolatok, feltételezések és a kommunikáció félrecsúszása: ezek mind rossz szokásokhoz vezetnek egy kapcsolatban, aminek a legtöbb esetben szakítás a vége. Ezekre próbáljuk felhívni a figyelmet és segítséget nyújtunk, hogyan lehet őket leküzdeni.


Ha nem teljesíti gyorsan a kérésemet, akkor biztos nem is érdekli

Ez egy olyan feltételezés, ami a fejünkben születik meg, ha a partnerünk a kérésünket nem teljesíti gyorsan. Az teljesen normális, ha elvárod a párodtól, hogy tiszteletbe tartsa a kérésedet. Az azonban, hogy azért nem teljesíti időben a kérést, mert nem törődik veled, egy rossz feltételezés, tévhit.

Próbáld meg ezt a mérgező gondolatmintát inkább ezzel helyettesíteni:

Gyakorold a türelmet. Ahelyett, hogy a válaszadás gyorsasága alapján vonnál le következtetést arról, hogy mennyire értékel téged a párod, inkább gyakorold a türelmet és tanulj meg teret adni a közeli szeretteidnek.

Ha nem tudja kitalálni, hogy mire vágyok, akkor nem is szeret

Ez szintén egy nagyon félrevezető, rossz feltételezés, mely általában más párokat nézve születhet meg a fejünkben. Természetes, hogy azok a párok, akik már több éve, vagy akár évtizede élnek együtt, azok szavak nélkül is tudják, mit szeretne a másik.

Ez az elvárás indokolatlan terhet ró arra a személyre, akitől elvársz valamit, és mindkettőtöket kudarcra ítéli. Ez a szokás védekezéshez, nehezteléshez és végül keserűséghez vezethet.

Ehelyett próbáld meg ezt:

Ha valamire szükséged van a párodtól, akkor próbáld azt tiszteletteljes kommunikációval kifejezni felé. Ne várd el, hogy útmutatás nélkül teljesítse az igényeidet, helyette fejezd ki magad világosan és tömören.

Ha igazán összeillünk, nem lehetnek nézeteltéréseink

Gyakran hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogyha két embert egymásnak teremtettek, akkor azok automatikusan mély szinten megértik egymást és nem lehet semmiféle nézeteltérésük.

A legújabb tanulmányok szerint azonban a nézeteltéréseket nem negatívan kell megítélni. Sőt, inkább az intimitás és a társas kapcsolatokat építő közvetlenség jele lehet. Bár igaz, hogy az egyetértés minden kapcsolat fontos, de az is igaz, hogy a nézeteltérés az egészséges párkapcsolat elengedhetetlen része.

Ezt teheted azért, hogy a nézeteltéréseket konstruktív módon kezeld:

Kezdd azzal, hogy ujjal mutogatás és vádaskodás nélkül fejezed ki az érzéseidet a partnered felé. Ez segít elkerülni, hogy a beszélgetés során egymást hibáztassátok. Ahelyett, hogy arra koncentrálnál, hogy szerinted mit csinált rosszul a párod, inkább arra összpontosíts, hogy a tettei milyen érzéseket váltottak ki belőled, így jobban megértheted őt is.

Összegzés:

Ha elengedjük az olyan elvárásainkat, mint a gondolatolvasás, a konfliktusmentes kapcsolat és a partnerünk 100 százalékos rendelkezésre állása, egészségesebb párkapcsolati dinamikát hozhatunk létre. Ezeknek a dolgoknak az elsajátítása időt és gyakorlatot igényel, de az eredmények magukért beszélnek.