Érdekes és pikáns rozébortrend terjed – te kipróbálnád?
A legújabb őrület, hogy néhány borrajongó jalapeño szeleteket ad a rozéjához.
Sok rozéfajtában a legtöbb borban megtalálható élénk savasság mellett kellemes édesség is megtalálható. Az olyan fűszeres összetevők, mint a jalapeño, tökéletesen kiegészítik ezeket az ízeket, miközben az agyban lévő örömközpontot is bekapcsolja.
A fűszeres margariták is ugyanezen az elven működnek, mivel ezek a tequila és a lime-lé mellett jellemzően friss jalapeño-szeleteket és édes agaveszirupot tartalmaznak.
Más borfajtákhoz hasonlóan a rozé készítéséhez használt szőlőfajták is közvetlenül befolyásolják a palack ízét. Ez azért fontos, mert nem minden típusú rozéhoz jók az olyan fűszeres összetevők, mint a jalapeno.
Az ízek egyensúlya a sikeres párosítás kulcsa, ezért érdemes édesebb ízű bort választani, például a fehér zinfandel rozét intenzív, gyümölcsös jegyei miatt. Ezt a fajtát még fűszeres ételekhez is jó párosításként ajánlják, így nem lőhetünk félre vele.
A Sparkling rozé egy másik jó választás, merész gyümölcsös íze jól ellensúlyozza a paprika csípősségét. Mivel ez a bor számos ételhez jól párosítható, remekül illik a fűszeres ízekhez. .
Ha nem bírjuk jól a fűszeres ételeket, akkor a legjobb, ha óvatosan kísérletezünk. Ne vigye túlzásba a jalapeño szeleteket, amíg ténylegesen meg nem kóstoltuk a bort, különösen, ha egy adag fűszeres rozét készítünk. Minél tovább maradnak a jalapeñók a borban, annál erősebbek lesznek a fűszeres ízek.
Ha csak azt szeretnénk, hogy a bor enyhén legyen csípős, tálalás előtt vegyük ki a paprikákat a borból, és ne hagyjuk őket túl sokáig benne állni.
Ha a rozé fűszeresebb, mint szeretnénk, tegyünk néhány jégkockát a pohárba vagy a kancsóba. Bár a desszertborhoz nem jó jeget adni, a fűszeres, gyümölcsös rozéba annál inkább, és mi lehet jobb egy kellemesen fűszeres, hűtött italnál egy meleg nyári napon?
Nyitókép: Shutterstock