Egy lány a szendvicsébe harap

8000 éve velünk van, olcsó, mégsem fogyasztjuk

A gyümölcsök és a zöldségek, valamint az összes alapvető tápanyag hasznos hatásairól ódákat szoktak zengeni a szakemberek, azonban van egy fogyasztásra alkalmas dolog, melyről valamiért nagyon keveset beszélnek, pedig hihetetlenül egészséges. Mi lehet ez az elfeledett csodaszer?


Nem más, mint a rozs. A rozsos kenyér, az ebből a gabonából készített whiskey és azok a sörök, melyeknek az alapjául szolgál, csupán a kezdetek ahhoz az egészségbombához képest, melyet valóban magában tartogat. Tudósok rengeteg pozitív előnyét fedezték fel az utóbbi időben, melyek hallatán mindenki elkezdhet felraktározni.

A rozst elsőként a Közel-Keleten vagy a mai Törökország területén kezdték fogyasztani, majd nagyjából Kr. e. 4500-ra terjedt el a termesztése az Európai kontinensen is. Tűrőképessége hatalmas pozitívumnak számított a korai fölművesek számára, ugyanis jobban ellenáll a fagynak és a szárazságnak, mint más gabonatípusok.

Rozskenyerek egy asztalon

Fotó: Unsplash/Wesual Click

Egy új kutatás eredményei szerint a rendszeres fogyasztása a rozstartalmú ételeknek pozitívan befolyásolhatja a fogyást és az anyagcsere kockázati tényezőit. A vizsgálatok során 2 héten keresztül követték nyomon a rozsrostban gazdag étrendet kapó, valamint a finomított búzakészítményeket fogyasztó alanyokat.

A kutatómunkának hála bebizonyították, hogy ez a speciális, viszont alábecsült gabonaféle több szempontból is pozitív irányba módosítja az emberek egészségét. Magasabb a szénhidráttartalma, valamint élelmi rosttartalma is, mindezek pedig alacsonyabb glikémiás indexet eredményeznek.

Egy svéd kutatócsoport tanulmányában pedig azt tesztelték, hogy milyen hatással van az étkezés utáni inzulinreakcióra. Ehhez egészséges alanyokat etettek különböző rozslisztekből készült élelmiszerekkel, és megállapították, hogy a teljes kiőrlésű lisztek alacsonyabb reakciószintet eredményeztek, valamint a rozs fokozott teltségérzetet kínált, mely jelentősen elősegítette a súlyvesztést, még annál is jobban, mint ahogy eredetileg gondolták.