Sörök a tengerparton

A sör tényleg képes fokozni a barnulást?

A TikTok-platformján egyre több videó kering, amiben a barnulni vágyók sörrel kenik be magukat a hatás fokozásáért. Ennek a trendnek alapja az a tévhit, miszerint a sörben lévő komló serkenti a melatonin termelődését, ami barnuláshoz vezet. De tényleg működik ez a trükk? Szakértők választ adtak!


A TikTok tele van szépségápolási hackekkel. Némelyikük zseniális, mások nem annyira. Az egyik legújabb virális szépségtrend, a sörbarnítás utóbbi kategóriába tartozik és egy szörnyű ötlet. A Healthline írásában bőrgyógyász szakértők kiemelik, hogy nem létezik olyan, hogy biztonságos barnulás. Ez az úgynevezett sörbarnítás pedig hihetetlenül veszélyes: növelheti a leégés, a hőguta és a bőrrák kockázatát is.

@itvnews

Heard of a ‘beer tan’? 🍻#beer #beertan #tanning #sun #skincare #summer

A #beertan hashtag közel 300 ezer megtekintéssel rendelkezik, és olyan videókat tartalmaz, amelyekben az emberek sörrel borítják be a testüket mielőtt a napon feküdnének. A tartalom készítői szerint ez a trükk felgyorsítja a barnulási folyamatot.

Dr. Rutsnei Schmitz, kozmetikai bőrgyógyász egyszerűen csak katasztrofálisnak nevezte a trendet. Mindenek előtt azt javasolja, hogy mindenki kérje ki egy bőrápolási szakember tanácsát, különösen, ha a napozás biztonságáról van szó.

A probléma ezzel a trenddel az, hogy ha nem használsz fényvédőt, és kizárólag sört kensz a bőrödre, akkor egyáltalán nem véded a bőrödet. Ha fizikai fényvédő krém fölé viszed fel, ami egyfajta gátként védi a bőrt, akkor nagy a veszélye annak, hogy lemosod magadról a fényvédőt - és így a védelmet is.

– folytatta a figyelmeztetést Schmitz.

Ezt is olvasd el! Szolárium és napozás: mítoszok, amiket bőrgyógyászok szerint el kell felejtenünk

Hozzá hasonlóan Dr. Katherine Armour bőrgyógyász szintén úgy véli, hogy ez a trend hihetetlenül veszélyes:

Az ötlet, hogy egy folyadékot hagyjunk megsülni a bőrünkön, teljes őrültség.

Mindkét szakértő egyetért abban, hogy az esetleges barnulás lehetőségét messze felülmúlják ennek a trendnek a negatív következményei. Rövid távon a leégés és a hőguta veszélyének teszi ki magát.

Ez is érdekes lehet számodra: 3 kiváló önbarnító, amitől nem leszel foltos!

A leégés nem csak fájdalmas, de nem kívánt pigmentációhoz vezethet, és növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Schmitz szerint ez a kockázat minden egyes leégéssel nő. A hőguta szintén hihetetlenül veszélyes lehet. A hőkimerülés során álmos vagy petyhüdt leszel, és többek közt fejfájástól, szédüléstől és zavartságtól szenvedhetsz.

Ha sörrel barnulsz, jó eséllyel sört is iszol – és ez csak tovább súlyosbíthatja ezeket a kockázatokat. Az alkohol elálmosíthat, ami növeli annak az esélyét, hogy elalszol a napon

– mutat rá egy újabb problémára Schmitz. Egyértelmű tehát: a TikTok sörbarnító hackje nem éri meg semmilyen körülmények közt sem a kockázatot.

Nyitókép: Unsplash