Egy kapucnis férfi leveszi a fehér maszkját

Minden eddiginél sötéte​bb  személyiségjegyre bukkantak a kutatók

Sötét személyiségjegyekkel mindenki rendelkezik, viszont ezek túl magas szintje veszélyes lehet. Úgy vallják, hogy akiben kimagasló ezeknek a vonásoknak az aránya, az nem empatikus. Egy kutatócsoport ennek az ellenkezőjét kezdte vizsgálni, és egy minden eddiginél veszélyesebb tulajdonságra bukkantak.


A három legsötétebb vonás között — melyeket összefoglalóan sötét triásznak is hívnak — szerepel a pszichopátia, a machiavellizmus és a nárcizmus. A pszichopatákra átlagosan jellemző a kiszámíthatatlanság, az antiszociális viselkedés, a felszínes báj, valamint az érzéketlenség.

A machiavellizmus Niccolò Machiavelli — reneszánsz író — után kapta a nevét, átlagosan pedig az olyan embereket számítják ebbe a kategóriába, akik manipulatív természettel rendelkeznek, és jellemző rájuk a kizsákmányolás. A harmadik típusba felsőbbrendűség-érzetűek tartoznak. Pszichológusok újabban azt javasolják, hogy ebbe a hármas rendszerbe a szadizmust is bele kellene számítani, melyet a fájdalomokozás élvezete jellemez.

Mi az a sötét empátia?

Az empátia az érzések megosztásának, valamint mások gondolatainak megértésének képessége. A pszichológiai alaptézisek szerint azok az emberek, akik sok sötét vonásokkal rendelkeznek, azok gyakran ártanak másoknak, és nehézségeik vannak az emberi kapcsolatok kiépítésénél. Ezek mindenképp az empátia hiányának tudhatók be.

Érdekes módon egyes kutatók ennek az ellenkezőjét bizonyították, vagyis magas empátiaszintet észleltek néhány sötét viselkedésre hajlamos személynél.

Ez bizonyos értelemben logikus, hiszen mások kihasználásához és manipulálásához fontos a bensőséges gondolatok megértése, és a közeli kapcsolat kiépítése. Az elmélet bizonyításához ezer önkéntessel töltettek ki kérdőíveket, melyekben a sötét triászról és az azokkal kapcsolatos gondolatokől kérdezték őket. Ezután egy látens profilelemzésen estek át.

A felmérés során megtalálták azt a három csoportot, melyekre kezdetektől számítani lehetett: egy hagyományos sötét csoportot, akikre nem volt jellemző mások megértése, egy átlagos részt, valamint egy olyan társaságot, akikben alacsony volt a rossz vonások szintje, de magas volt az empátia mértéke — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Egy ember a saj\u00e1t h\u00e1t\u00e1t n\u00e9zi a t\u00fck\u00f6rben

Fotó: Unsplash/Dipqi Ghozali

A negyedik kategóriába viszont olyan emberek kerültek, akiknél kiemelkedtek a sötét tulajdonságok mértékei, de emellett az empátiáé is. A felmérések után egy általános agresszió teszt következett. Itt a sötét empatikusok el tudták rejteni a dühüket, és mindegyik kategóriával megtalálták a közös hangot.

Mindent egybevéve, a sötét empaták társaságkedvelők, potenciálisan azonban manipulálják a körülöttük lévő embereket. A depresszió és a negatív gondolatok nem érik el a legmagasabb szintet náluk, viszont jellemzően dühösek, ellenségesek vagy önbizalomhiányosak. Közvetlenségüknek köszönhetően egyszerűen szimpátiát tudnak kiváltani, így nehéz észrevenni a sötét oldalukat.


Nyitókép: Unsplash/Sammy Williams