Műanyag flakonból kiömlő ketchup

A ketchup tényleg hatásos sportkiegészítő?

A sportolók alapvetően speciális energialeveket isznak, amelyek gyors és könnyen emészthető szénhidrátforrást biztosítanak a hosszabb edzések során, de egy Heinz-reklám szerint a futók új kedvence a ketchup.

Az állóképességi sportolók számára fontos a szénhidrátok fogyasztása a tartós energiaellátás érdekében. A szénhidrátok a szervezet energiaforrását biztosítják, különösen intenzív tevékenységek során. A Heinz ketchup elsősorban a paradicsomból származó cukor formájában tartalmaz szénhidrátokat.

Az olyan könnyen elérhető opció, mint a ketchupos zacskók, fontos energiabombának számíthatnak edzés vagy verseny közben, bár a praktikusság korlátozó tényező lehet.

Egy óránál rövidebb edzések esetén a kis ketchupos zacskók is elegendő mennyiségek lehetnek, míg a piacon kapható szabványos energia zselék körülbelül 25 g szénhidrátot tartalmaznak, a hosszabb edzéseket végző sportolók számára az ajánlott szénhidrátbevitel azonban óránként 30-60 gramm.

Minden 10 ml-es csomag ketchup 2,6 g szénhidrátot tartalmaz, mely tartomány alsó határának teljesítéséhez a futóknak óránként körülbelül 12 csomag ketchupra lenne szükségük. Ez azonban nem a legkönnyebb feladat edzés közben, ami ronthatja a sportoló koncentrációját és hatékonyságát, így kérdéses a Heinz ketchup sportkiegészítőként való alkalmazhatósága.

Emellett a sportgélek gyakran tartalmaznak hozzáadott elektrolitokat, például nátriumot, káliumot és magnéziumot. Az elektrolitok az edzés során kiizzadt verejtékkel elvesznek, pótlásuk pedig kulcsfontosságú a dehidratáció és az izomgörcsök megelőzése érdekében az állóképességi tevékenységek során.

Bár a Heinz ketchupban a sótartalom miatt található némi elektrolit, a sportgéleket gyakran tudományosan úgy állítják össze, hogy pontosabb elektrolitegyensúlyt biztosítsanak, így a sportolók számára előnyösebb választás.

A ketchup a paradicsom és az ecet miatt elég savas, utóbbi ételek pedig gyomorégést és refluxot okozhatnak, ami a sportolóknak különösen nehéz lehet a maximális teljesítmény elérésében. Emellett a ketchupban lévő cukrok és savak kombinációja a fogak egészségére is káros lehet.

Pozitívum azonban, hogy a paradicsom olyan vegyületeket tartalmaz, mint a likopin és a karotinoidok, mely antioxidánsok bizonyítottan csökkentik az izomkárosodás markereit állóképességi futás után.

Bár a kis zacskós ketchupok nem javítják a közvetlen teljesítményt, segíthetik a regenerálódást az állóképességi edzés után. Azonban nem tűnik praktikusnak, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk ezekből a jótékony vegyületekből a ketchupból.

A ketchup mértékkel beilleszthető az étrendünkbe, ha szeretjük, de sportkiegészítőként nem érdemes fogyasztani.