sült csirkemell szeletek

Ha elkerülöd ezt a 3 hibát, sokkal ízletesebb lesz a sült csirkéd

A sült csirkét gyakori fogás a konyhaasztalon. Miért is ne lenne, hiszen finom, egészséges, az egész család szereti, és viszonylag könnyen el is készül? Azonban van pár olyan berögzült szokás a sütéssel kapcsolatban, amiről talán nem is tudod, mennyit árt az ízek élvezetének.


Akár egészben sütjük meg, akár csak sült csirkemellet készítünk, van néhány alapvető hiba, amit időről időre elkövetünk. Mutatjuk, mit érdemes változtatni, hogy még finomabb legyen a csirkéd!

​1. Hideg csirke

Sokan elkövetjük azt a hibát − talán azért, hogy minél előbb a vacsoraasztalra kerüljön –, hogy előkapjuk a hűst a hűtőből, és közvetlenül a fazékba vagy serpenyőbe dobjuk. A legjobb sült csirkéhez azonban érdemes egy kicsit több türelemmel lenni.

Ha a csirkehús szobahőmérsékletűvé válik, egyenletesebben átsül. Hideg hús esetén előfordulhat, hogy nyers lesz a belseje és megég a bőre.

​2. Csirke mosása

Ez is egyike azoknak a frusztráló szokásoknak, amelyek még azelőtt kialakultak, hogy a tudomány bebizonyította volna, mennyire veszélyesek. Bár a szalmonella és más baktériumok nyers csirkén keresztüli terjedésével kapcsolatos aggodalom jogos, valójában sokkal többet árt, mint használ, ha nyers csirkét megmossuk a konyhai mosogatóban, mivel ez növeli annak kockázatát, hogy ezek a káros baktériumok az egész konyhában elterjednek.

eg\u00e9sz s\u00fclt csirke

Fotó: Shutterstock

Ráadásul nincs szükség a baktériumok „lemosására", mivel a csirkét nem nyersen fogyasztjuk. Minden baktérium, amely esetleg a csirkére került, a sütési folyamat során úgyis leég.

​3. Egész csirkemell sütése

Bár az átlagos csirkemell méret még mindig körülbelül 17 dekagramm, nem ritka, hogy egy csirkemell közelebb van a 28 vagy akár 34 dekagrammhoz. A csirkemell vastagsága a mell oldalától függően is változik, ezért érdemes ügyelni, hogy egyenletes csirkedarabokkal dolgozzunk, függetlenül attól, hogy hogyan fogjuk utána elkészíteni.

Ebben segíthet egy húsklopfoló, de ha vékonyabb, egyenletesebb darabokra szeleteljük, akkor is gyorsabban és egyenletesebben sülnek meg húsok.

Ez fontos lépés a csirkével kapcsolatos leggyakoribb bűn − a túlsütés − elkerülése érdekében. Egyenetlen csirkemell esetén mire a legvastagabb rész tökéletesen átsül, addigra a többi rész már gumiszerű, rágós lesz.

Forrás: The Manual

Nyitókép: Shutterstock