Ezzel helyettesítheted egyszerűen a tojást a süteményekben
Biztosan veled is előfordult már, hogy hirtelen megkívántál egy finom desszertet, viszont a hűtődben nem találtál meg mindent, ami szükséges az elkészítéséhez. Ha nincsen tojás otthon, akkor anélkül esélytelen a sütés – gondolhatnánk. Azonban létezik egy remek helyettesítő, amivel akármikor pótolhatjuk ezt a hozzávalót a süteményekben.
Ez pedig nem más, mint az egyik legkedveltebb szósz: a majonéz. A majonéz a hamburgerek és szendvicsek egyik legmegfelelőbb ízesítője, és széles körben használják krémes salátaöntetekben és pikáns szószokban. Viszont amikor a majonézre gondolunk, valószínűleg eszünkbe se jutnak a sütemények.
Ha legközelebb egy adag csokis sütit készítünk, próbáljuk ki, hogy a tojást majonézzel helyettesítjük. Maga a majonéz tojást, ecetet és olajat tartalmaz, így készüljünk fel egy különösen gazdag és tömör, ízekkel teli desszertre.
Ez is érdekelhet: 4 egyszerű és finom tojás nélküli villásreggeli recept
Aggodalomra semmi ok: a sütiknek valóban nem lesz majonéz íze. Egyszerűen csak helyettesítsünk be három evőkanál majonézzel minden egyes tojást. A tojás mellett a vajat is felcserélhetjük majonézre, abból a célból, hogy ropogósabb süteményt kapjunk.
Fotó: Sara Cervara/Unsplash
A The Daily Meal cikkéből kiderül, hogy majonéz sütési receptekben való helyettesítése már 1927-re nyúlik vissza, amikor az Oakland Tribune című lapban megjelent egy süteményrecept vele. A majonézzel való sütés valamivel több mint 10 évvel később vált sokkal népszerűbbé, hiszen a II. világháború idején az alapanyagokat fejadagolták.
Továbbá a majonézhez sokkal könnyebb volt hozzájutni, mint friss tojáshoz, így ésszerű volt, hogy a süteményt ezzel az ízesítővel készítsék. A helyettesítés csodát tett, és évtizedekig megmaradt. A Hellman's Mayonnaise 1961-ben még egy süteményreceptet is nyomtatott az üvegek címkéjére, és sokan még ma is majonézt adnak a süteményekhez gondolkodás nélkül.
Ha kimaradna máshonnan, süteményekbe fel lehet használni nyugodtan a maradék majonézt is. Ez a helyettesítés akkor is működik, ha vegán étrend szerint eszünk: egyszerűen használjunk vegán majonézt.
Ezt is nézd meg! Ha ezt az egy szabályt betartod, többé nem esnek össze a süteményeid
A majonéz hozzáadása tehát nem ördögtől való ötlet, nem eredményez a csere rosszabb ízt, de hogy erről meg is bizonyosodjunk, legközelebb ne felejtsük el kipróbálni ezt a trükköt – akár van tojás otthon, akár nincsen.
Nyitókép: Monika Grabkowska/Unsplash