egy nő nézi szomorúan a telefonját az ablakban

Ez történik az agyadban szakításkor a neuropszichológusok szerint

Valószínűleg abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a szakítás szívás. Szerelembe esünk, feláldozzuk önmagunk egy részét, hogy egy kapcsolat működjön, aztán egyik pillanatról a másikra összeomlik az egész. De mi játszódik le ilyenkor bennünk a tudomány szerint?


A szívfájdalmat félretéve érdekes, hogyan változik meg a viselkedésünk a szakítást követő hetekben, hónapokban és néha években. Miért van az, hogy hirtelen úgy döntesz, hogy vörösre fested a hajad, vagy letiltod az exedet egy véletlenszerű kedd délutánon? A tudományos válaszokat Dr. Aldrich Chan neuropszichológustól kaptuk meg.

​1. Aktiválódik az üss vagy fuss reakció

Sokkoló: a szakítás érzelmi jellegű − és ezzel nem csak a nyilvánvalót mondjuk ki. Az amigdala, vagyis az agynak az a része, amely az érzelmeket szabályozza, és ezeket az érzelmeket emlékekhez köti, aktivitási hullámot vált ki. Ez nem csak a szakítási fájdalmat (bánat, szomorúság, düh) teszi a szokásosnál intenzívebbé, de a szervezet harc-vagy-menekülés válaszreakcióját is beindítja. Az agynak ez a része a legaktívabb a szakítás során. Érzi, hogy veszélyben vagy, és stresszhormonokat pumpál ki.

​2. Kevésbé valószínű, hogy racionális döntéseket hozol

A prefrontális kéreg, amely döntő fontosságú a döntéshozatalban és a racionális gondolkodásban, csökkent aktivitást tapasztal a szakítás alatt. Ez kihívássá teszi a tiszta gondolkodást és a józan döntések meghozatalát. Más szóval, a sokk és az érzelmek bombázásának köszönhetően az agyad valószínűleg csökkent aktivitást tapasztal a logikát értő területen. Ennek van értelme, hiszen a szakítást gyakran érzed logikátlannak − a prefrontális kéreg nem tudja felfogni, mi történik, ezért háttérbe szorul, amíg a stressz-szinted le nem csökken. Ugyanakkor a csökkenés megnehezítheti az érzelmeid szabályozását, és impulzív döntéshozatalokhoz vezethet.

​3. Megváltozik a hormonszint

egy s\u00edr\u00f3 n\u0151 \u00fcl a kanap\u00e9n \u00e9s sz\u00e9tt\u00e9p egy k\u00e9pet, el\u0151tte bor

Fotó: Getty Images

Ahogy fentebb említettük, a tested egy sor vegyi anyagot bocsát ki, amikor veszélyben érzed magad. A dopamin szintje általában csökken, ami az öröm és a jutalom érzésének csökkenését eredményezi (ami hozzájárulhat a depresszióhoz). Az oxitocinszint is csökkenhet, ami a magányosság érzéséhez vezethet, mivel ez a hormon a társas kötődéssel van összefüggésben. A kortizolszint viszont emelkedhet, ami fokozott szorongást és a szakítással való megküzdési nehézségeket okozhat. A szakítás emiatt gyakran elvonásszerű tünetekhez vezethet.

​4. Addiktív viselkedés

A Journal of Neurophysiology című szakfolyóiratban 2011-ben megjelent tanulmányban 15 olyan embert vizsgáltak MRI-vel, akik még nem heverték ki a szakításukat. A felvételek azt mutatták, hogy a sóvárgással és függőséggel kapcsolatos agyi régiók úgy világítottak, mint a karácsonyfa. Dr. Chan szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy az agyunk a szakítást olyan módon dolgozhatja fel, amely hasonlít a függőségből való elvonáshoz, az intenzív érzelmek és sóvárgás hasonló lehet azokhoz az elvonási tünetekhez, amelyeket a függőséget leküzdeni próbáló személyek tapasztalnak.

Forrás: Pure Wow

Nyitókép: Getty Images