Mosószivaccsal fürdő nő

Szappan vagy tusfürdő? Ezt érdemes használni

Egyetlen testápolási rutin sem teljes a tökéletes tisztító nélkül. A nyak alatti részek tisztításánál két legnépszerűbb lehetőség a szappan és a tusfürdő. Mindkettő segít megtisztítani és felfrissíteni és megfiatalítani bőrünket, de mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai. Mutatjuk őket.


A szappan és a tusfürdő célja ugyanaz, eltávolítani a szennyeződéseket és az olajat a bőrről, összetételük és előállítási folyamatuk azonban különböző. A szappan egy maró folyamaton megy keresztül, amelynek során olajat és viaszt melegítenek fel, majd lúgot adnak hozzá. Ezután a keveréket hat-nyolc hétig érlelik, elpárologtatva a kémiai összetevőket.

A folyékony tusfürdő ezzel szemben nem igényel ugyanilyen gyártási folyamatot, és általában azt gondolják róla, hogy valamivel enyhébb, és nem olyan mély a tisztító hatása, mint a szappannak. A tusfürdő vizet is tartalmaz, így nem olyan koncentrált termék, emellett bizonyos bőrtípusok és bőrállapotok célzott kezelésére is ideálisak. Ezekhez a formulához könnyen hozzáadhatók olajok, kivonatok, hidratáló, tisztító vagy hámlasztó összetevők, amelyekkel a konkrét bőrproblémákat lehet kezelni.

A szappan előnyei és hátrányai

A szappan egyik legnagyobb előnye, hogy vízmentes formula, így kevésbé valószínű, hogy baktériumokat tenyészthet (kivéve, ha helytelenül tárolják vízben), és kevés vagy egyáltalán nincs szükség tartósítószerre benne. Másik előnye, hogy kevesebb csomagolást igényel, így környezetbarátabb megoldás.

Hátránya, hogy magasabb, körülbelül 9-10 a pH-értéke, amit nem lehet csökkenteni, mivel a szappan előállításához több lépés szükséges. A bőr pH-értékénél magasabb pH-értékű szappannal történő testmosás egyeseknél, különösen az érzékeny bőrűeknél szárazságot okozhat, azonban sok jelenlegi szappanos termék tartalmaz olajokat és hidratálókat, ennek ellensúlyozásaképpen.

Gyakori problémát jelent még, hogy a szappan maradványokat hagy maga után, mind a bőrön, mind a kádban vagy zuhanyzóban, amely egyesek számára kellemetlen lehet.

A tusfürdő előnyei és hátrányai

A tusfürdők gyakran gyengéd, nyugtató és hidratáló összetevőket tartalmaznak, sőt, némelyik még lágyítószereket és ceramidokat is, így puhává téve a bőrt anélkül, hogy megzavarná a barriert vagy a természetes olajokat.

A szappanokhoz képest a tusfürdők valamivel higiénikusabbak, mivel tubusokban vagy flakonokban vannak elhelyezve, így biztosítva, hogy a formula nem érintkezik vízzel vagy más elemekkel, és nem szaporodnak el benne potenciálisan baktériumok. A szappanokkal ellentétben a tusfürdő pH-értéke is testre szabható a formulázás és a gyártás során. A tusfürdő pH-értéke gyakran közelebb áll a bőr pH-értékéhez, ezért az előnyös a nagyon száraz bőrűek számára.

A folyékony tusfürdők egyik hátrányát jelenti, hogy műanyag csomagolásúak. Bár sok márka újrahasznosított csomagolást használ (vagy újrahasznosíthatóvá teszi a csomagolását), ez még mindig hulladékkal terheli a környezetet. Emellett a tusfürdőkhöz tartósítószerekre van szükség a penészedés megakadályozása miatt.

Mikor, melyiket használjuk?

Az érzékeny vagy könnyen irritálódó bőrűeknek érdemes inkább szappant használniuk, mivel azok általában nem tartalmaznak potenciálisan irritáló összetevőket, így kisebb az allergia kialakulásának kockázata.

Ha a bőrünk nagyon száraz, vagy feszül, hámlik, érdes vagy viszket, a tusfürdő jobba választás lehet, mivel az általában jobban hidratálja és nyugtatja a bőrt. Gyakran ezek a krónikus betegségekben, például ekcémában vagy aknében szenvedők számára a legmegfelelőbb választás, mivel hatásos, aktív összetevőket tartalmazhatnak, amelyek segítenek a probléma enyhítésében.

Keresendő és kerülendő összetevők

Szinte minden bőrtípus számára előnyösek a ceramidok, a glicerin és az olyan olajok, mint az avokádó, az argán és a kókusz. Ezek segítenek megkötni a nedvességet, lehetővé téve a bőr tisztítását anélkül, hogy megzavarnák a barrier funkcióját. Ha hámlasztani szeretnénk az elhalt bőrt, keressünk gyengéd formulákat hámlasztó összetevőkkel, mint a tejsav vagy szalicilsav.

Érzékeny bőr esetén bármilyen formulát is használunk, kerüljük az illatanyagokat, valamint a triklozán antimikrobiális szert tartalmazó készítményeket az irritálódás elkerülése érdekében.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock