kék szemű lány

6 szokás, ami árt a szemednek, pedig valószínűleg gyakran csinálod

Az éves szemészeti vizsgálat fontosságát nem tudjuk eléggé hangsúlyozni.


Nemcsak abban segít, hogy észre vegyük a látásunkban bekövetkező változásokat, hanem elengedhetetlen a nagy látásrablók: a zöldhályog, a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció (AMD) felismeréséhez is, amelyek mind helyrehozhatatlan károkat okozhatnak, mielőtt még észrevennénk a látásromlást. Van azonban pár, talán kevésbé nyilvánvaló mindennapi szokás is, amelyek hatással vannak a szemünk egészségére. Összeszedtünk pár ilyen kerülendő tevékenységet, és azt is, hogy mit tehetsz ellenük.

​1. Dohányzás

A kutatások szerint a dohányzás növeli az AMD kialakulásának kockázatát − amely a központi látást elhomályosító szembetegség −, mivel csökkenti az antioxidánsok hatékonyságát, és kimerítheti ezeket a szinteket a makulában, a retina közepén lévő kis területen, amely ahhoz szükséges, hogy lássuk a dolgokat magunk előtt. A cigarettafüst csökkenti a szemet ellátó apró erekbe jutó oxigén mennyiségét is, ami látáskárosodáshoz vezet. És ez akkor is igaz, ha csak alkalmanként dohányzol, vagy ha rendszeresen ki vagy téve a passzív dohányzásnak.

​2. Az okostelefonod bámulása

A szemeid közvetlenül és közvetve is megfizetik az árát, ha folyamatosan bámulod az apró képernyőt − vagy éppenséggel a számítógép vagy a tévé képernyőjét −, és nem adsz nekik pihenőt. A két legnagyobb probléma a krónikus szemszárazság tünetei és a természetes alvásminták megzavarása. A pislogás az, ami a szemünket megóvja a szárazságtól, ami a szem megerőltetéséhez vezet. Ráadásul a képernyő fényereje és az aktivitás azt üzeni az agyunknak este is, hogy nappal van, így nem fogunk elalvás előtt megfelelően elfáradni.

Helyette: a nap folyamán 20 percenként tarts 20 másodperces képernyőszünetet, és nézz valamit másfél méterrel távolabb. A lefekvés előtti órákban pedig kapcsold ki a telefont és tedd el a laptopot.

​3. Nem viselsz napszemüveget

napszem\u00fcvegben n\u00e9z a Nap fel\u00e9 egy l\u00e1ny

Fotó: Unsplash

Ugyanúgy, ahogy az UV sugárzás megviseli a bőrödet, a látásodat is megrongálhatja. Az UV-sugarak károsíthatják a szem felszíni szöveteit, a szaruhártyát és a szemlencsét. Idővel pedig ez a károsodás szürkehályoghoz, AMD-hez és szemrákhoz vezethet. A fentiek megelőzése érdekében viselj napszemüveget − és ne csak nyáron, hanem az év minden napján, még a felhős napokon is.

Helyette: hogy megbizonyosodj arról, hogy szemeid teljesen védve vannak, ellenőrizd a szemüvegen, hogy 100 százalékos UV-védelmet nyújt-e.

​4. Kontaktlencsében alszol

Bár a kontaktlencsék egyre felhasználóbarátabbak lettek, de ez nem jelenti azt, hogy egyszerűen beteheted őket, és elfelejtkezhetsz róluk. A legnagyobb probléma a fertőzésveszély, amely a szaruhártya maradandó hegesedését és a látás elvesztését okozhatja. A baktériumok és más törmelékek beszorulnak a kontaktlencse és a szaruhártya felszíne közé, így ha túl sokáig vagy a lejárati időn túl is hordjuk őket, nagy a kockázata annak, hogy fertőzés alakul ki.

​5. A szemed dörzsölése

d\u00f6rzs\u00f6li a szem\u00e9t egy n\u0151 a szem\u00fcvege alatt

Fotó: Shutterstock

Nem árt, ha időnként megdörzsölöd a szemed, de ha agresszívan csinálod, fennáll a veszélye, hogy megsérül a szaruhártyád, a szemed világos, kupola alakú elülső felülete. A szaruhártya néhány kevésbé gyakori betegsége összefügg a szem dörzsölésével. Ezek közé tartozik a keratoconus, egy olyan állapot, amikor a szaruhártya elvékonyodik és kúp alakban kezd kifelé dudorodni, következtében pedig a látás homályos és torz lesz.

​6. Sminkben alszol

Néha-néha előfordulhat, ha a sminkedben alszol el. Ha azonban ez szokássá válik, megnöveli a szemfertőzés kockázatát , leginkább szemgomba formájában, ami egy fájdalmas csomó, amely a szempilla tövéből vagy a szemhéj alól nő ki. Az olaj alapú lemosók súlyosbíthatják a szemszárazság egyes tüneteit.

Helyette: ha ezt a tünetet érzékeled, használj inkább nagyon enyhe arcszappant.

Forrás: AARP

Nyitókép: Unsplash