Egy különböző személyiségeket illusztráló kép

Íme néhány meglepő érdekesség a személyiségedről!

A személyiségnek még mindig vannak olyan rejtett szegmensei, amiket mai napig nem kutattak. Alábbi cikkünkbe öt érdekességet gyűjtöttünk össze a témában.


1. Az illat mindent elárul

Kutatások bebizonyították, hogy az emberek már pusztán illat alapján messzemenő következtetéseket tudnak levonni mások személyiségével kapcsolatban. Ez önmagában nem is lenne meglepő, az viszont annál inkább, hogy ezek a feltételezések többnyire igaznak bizonyulnak a továbbiakban.

Sajnálatos módon nem minden személyiségjegyet ennyire egyszerű kiszúrni, a neuroticizmus, az extraverzió és a dominancia viszont egyértelműen felismerhető szaglás alapján.

2. A segítőkészség több szexhez vezet

Bebizonyították, hogy az egymással önzetlenebb személyeknek több szexben van részük. Ez azt is jelenti, hogy több partnerrel lehet dolguk átlagosan. Ennek okára még nem teljesen jöttek rá, de úgy tűnik, hogy egy genetikailag az emberekbe kódolt jellemzőről lehet szó.

3. Optimisták előnyben

Egy kutatás adatgyűjtési időszakában összesen 447 jelentkezőt figyeltek meg. A szakértők kezdésképp felmérték az alanyok általános személyiségjegyeit, valamint a fizikai és mentális állapotukat. Végeredményként megállapították, hogy a pozitív életszemléletűek mindkét területen jobban teljesítettek, mint a pesszimisták.

4. Mit árulnak el a mozdulatok?

Egy felmérés során arra jöttek rá a szakemberek, hogy minden embernek van egy berögzült, motorikusan jelentkező mozgásrendszere. Ezekből lehet következtetni a személyiségre, valamint az is világossá vált, hogy a hasonló mozgásokkal bíró személyek tudat alatt könnyebben lépnek interakcióba egymással.

5. A szerelem csökkenti a neuroticizmust

Mint kiderült, a szerelem érzése segíthet a pesszimistáknak jobb fényben látni a világot. Dr. Christine Finn, a tanulmány társszerzője így nyilatkozott a PsyBlog cikkében:

„A neurotikus emberek inkább szorongók, bizonytalanok és könnyen bosszankodnak. Hajlamosak a depresszióra, gyakran mutatnak alacsony önértékelést, és általában véve elégedetlenek az életükkel. Azt azonban ki tudtuk mutatni, hogy szerelmi kapcsolatban stabilabbá válnak, és stabilizálódik a személyiségük."

Nyitókép: Shutterstock