Egy lány egyedül ül a szobájában és néz ki az ablakon

Egy meglepő személyiségjegy szoros kapcsolatban áll a depresszióval

Milyen személyiségjegyek tesznek hajlamossá a depresszió megtapasztalására? A szakértőket már régóta foglalkoztatja ez a kérdés, egy új tanulmány pedig választ találhatott rá. Mint kiderült, sok múlik azon, miként viszonyulunk a művészetekhez.A szakértők 143 résztvevő személyiségét vizsgálták tesztek és kérdőívek segítségével, különösen pedig arra voltak kíváncsiak, milyen mértékben nyitottak a művészetek, illetve az érzések teljeskörű megtapasztalása felé. Akik kiemelkedően fogékonyak az ilyesmire, azokról összességében elmondható, hogy fantáziadúsak, érzékenyek, illetve kíváncsiak és keresik a változásokat a mindennapjaik során.

A vizsgálatokban részt vett alanyokat három különálló kategóriába lehet besorolni. Némelyikük még nem tapasztalta a depresszió tüneteit az addigi élete során, mások viszont az adott pillanatban is szenvedtek tőlük és szorongók voltak. A kettő közé eső csoportba olyan személyek voltak, akik már a múltban átestek rajtuk, de a vizsgálatok alatt nem voltak ilyen gondjaik.

Végeredményként a tanulmány szerzői megállapították, hogy a nyitott embereknél sajnálatos módon kiemelkedően magas a depresszió kialakulásának valószínűsége. Ez feltehetően azért lehet így, mert a művészeti értékek felismerői sokkal érzékenyebbek az átlagnál, így az élet történései és a gondjaik is jobban megviselik őket.

Egy fi\u00fa a padl\u00f3n \u00fcl

Fotó: Unsplash/Fernando @cferdophotography

„A depressziós résztvevők — mind a jelenlegi, mind a múltbeli — szignifikánsan magasabb pontszámot értek el a nyitottság terén, valamint az esztétikumra és az érzésekre való nyitottságban is, mint a nem depressziós alanyok”

— olvashatjuk a szerzők magyarázatát a PsyBlog cikkében.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a művészet megélése szoros kapcsolatban állhat a depresszióval és a szorongással, mivel az érzékenység nem csak az alkotás szépségére és a mondanivaló megértésére vonatkozik, hanem a kimagasló együttérzésére is az átadott negatívumokkal és fájdalmakkal.