Szemmaszkban alvó nő

Ez a 7 előnye a szemmaszkkal való alvásnak

Néhányan a szoba ideális hőmérsékletére, mások a súlytakarókra esküsznek, ha arról van szó, mi segít az alvásban. Vannak, akik a klasszikusat választják ilyenkor, ami nem más, mint a szemmaszk, melynek az esztétikán túl tényleges előnyei is vannak.

Az első és legfontosabb szempont a maszk kiválasztásakor az anyaga. Érdemes az olyan természetes anyagoknál maradni, mint a selyem, amelyekről mikroszkopikus szinten kimutatták, hogy lágyabbak és kíméletesebbek a bőrgáttal. Próbáljuk meg elkerülni a szintetikus anyagokat, mint a poliészter, mondja Dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász.

Ennek ellenére ne felejtsük el rendszeresen tisztítani a szemmaszkunkat, miután egész éjjel az arcunkon van.

„Mint minden olyan ruhadarabot, amely közvetlenül érintkezik a bőrrel, rendszeresen mosni kell. Lehet, hogy naponta meg kell mosni a maszkot, különösen, ha lefekvés előtt nem mostad meg az arcodat, vagy ha erősen izzadsz”

– teszi hozzá Zeichner.

Az alábbiakban a szemmaszkkal való alvás legfőbb előnyeit gyűjtöttük össze.

1. Védi a bőrt alvás közben

Amikor éjszaka forgolódunk, a párnánkhoz, lepedőnkhöz és takarónkhoz dörzsölődünk. A szemmaszk viselése szinte védőrétegként működhet, hogy elkerüljük a súrlódás okozta bőrkárosodást. Amikor alszunk, a bőrünk és a lepedőnk között súrlódási erők lépnek fel, amely a bőr barrierjének megzavarásához és gyulladáshoz vezet. A bőr fizikai ráncosodása is bekövetkezhet.

2. Csökkentheti a szorongást vagy a feszültséget

Ha hajlamosak vagyunk feszültséget tartani az arcunkban, vagy sokat fáj a fejünk, rendszeresen migrénnel küzdünk, bizonyos szemmaszkok segíthetnek enyhíteni a tüneteket. A súlyozott szemmaszk általában apró mikrogyöngyöket tartalmaz, amelyek olyan kompressziót nyújtanak, amelyet egyesek megnyugtatónak találnak, amikor álomba merülnek. Ezek a maszkok enyhe nyomást gyakorolnak az arcra, ami hasznos lehet a szem körüli feszültség, valamint az éjszakai fejfájás vagy migrén esetén.

3. Javítja az alvást utazás során

A zavartalan alvás útközben sokak számára lehetetlenség. A szemmaszkok a normalitás érzetét és a nyugodtabb alvást kínálhatják az új környezetben. Mivel az alvómaszkok hordozhatóak és a repülőn is használhatók, jobb alváshoz vezetnek utazás közben.

4. Segít csökkenteni a puffadtságot

Az egész éjszakai virrasztás közhelyes jele a puffadt arc és a sötét karikák, de erre is jó hatással lehet a szemmaszk? A már említett súlyozott szemmaszkok fizikai nyomást gyakorolnak a szem alatti bőrre, és eltávolítják a felesleges folyadékot, amely hozzájárul a puffadáshoz. Ez bizonyos mértékig javíthatja a sötét karikákat, amennyiben azok a puffadtság következményei. Emellett a hűsítő szemmaszkok az erek összehúzódása révén szintén segíthetnek a puffadásmentesítésben.

5. Növelheti a REM-alvást

A szemmaszkok teljes sötétséget biztosíthatnak, ami általában javítja az általános alvást, mivel nem zavarja a külső fény. A kevesebb éjszakai megszakítás azt jelenti, hogy valószínűleg több REM-alvásban lesz részünk. Utóbbi a National Sleep Foundation meghatározása szerint az alvás azon szakasza, amelyben a legtöbb álomképünk zajlik, és amely az alvásidőnk körülbelül 25%-át teszi ki. A REM azért olyan fontos, mert stimulálja az agy tanulással és a memóriával foglalkozó területeit.

6. Teljes sötétséget biztosít bárhol

Aki érzékeny a környezetére, annak a szemmaszkok enyhülést hozhatnak. Az első dolog, amit keresni kell, az egy olyan maszk, amely a lehető legközelebbi elsötétítési körülményeket biztosítja, így minden zavaró tényezőt kiküszöbölhetünk.

7. Lehetővé teszi a bőrgát gyógyulását

Bőrünk az alvást arra használja fel, hogy meggyógyítsa magát a napközben esetlegesen elszenvedett sérülésekből. Ha nem alszunk, a kortizol szintje magas marad, ami zavarhatja a sebgyógyulást, hozzájárulhat a bőrgát megzavarásához, és akár pattanásokhoz, ami pedig bőrgyulladáshoz és korai öregedéshez vezet.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock