Jeges ital, citromszelettel a pohár szélén

Egy ital megvédheti a szervezetet a stressztől

Azok az ételek, amelyek a stresszes időkben jól esnek, gyakran nem olyan egészségesek. A tudósok azonban nemrég rájöttek, hogy a magas zsírtartalmú étkezés párosítása egy bizonyos fajta kakaóval ellensúlyozhat néhány aggasztó egészségügyi hátrányt.


A nagy stressz epizódjai, még ha rövid ideig is, köztudottan enyhén és átmenetileg rontják a szervezet artériáinak működését. Bár a zsíros ételek fogyasztása pillanatnyi örömet okozhat, a tanulmányok szerint a telített zsírok súlyosbíthatják a szív- és érrendszerre ható stresszt, és meghosszabbíthatják a gyógyulást.

A jó hír az, hogy talán létezik ellenszer, és meglepő módon egy magas zsírtartalmú étkezés után desszertként is felszolgálható.

A Birminghami Egyetem kutatói egy egészséges felnőttek körében végzett randomizált, kettős vaktesztben (sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a vizsgálatban résztvevő személy hatóanyagot tartalmazó szert vagy hatóanyag nélküli placebót kapott) kimutatták, hogy a magas antioxidáns-tartalmú kakaópor fogyasztása potenciálisan enyhítheti a stressz és a zsíros ételek okozta érrendszeri funkciócsökkenést.

A kísérletben 23 fiatal és középkorú felnőtt vett részt, akik két vajas croissant-t ettek sós vajjal és cheddar sajttal, valamint egy pohár teljes tejjel. Emellett a csoport nagyjából fele kakaós italt ivott, amely magas flavanol-tartalommal rendelkezett (olyan antioxidánsok, amelyek olyan növényi eredetű élelmiszerekben találhatók, mint a bogyós gyümölcsök, a tea, az alma, a körte és egyes diófélék), a másik fele pedig alacsony flavanoltartalmú kakaóitalt ivott.

A résztvevők ezután egy általánosan stresszes eseményen, egy matematikai teszten vettek részt.

Egy második ülésen a résztvevők megismételték a kísérletet, és az alacsony flavanol tartalmú kakaóitalt fogyasztották, ha a magas flavanol tartalmú változatot kapták és fordítva.

A zsíros étkezést és a stresszes eseményt követően a kutatók a résztvevőknél mind a felkarverőér, mind a nyaki verőér artériák átmérőjének növekedését tapasztalták. A felkarverőér a test oxigéndús vérét szállítja a testbe, míg a nyaki verőér az agy oxigéndús vérét szállítja az agyba.

S\u00f6t\u00e9t csokol\u00e1d\u00e9darabok \u00e9s egy poh\u00e1r kaka\u00f3

Fotó: Shutterstock

Különösen azoknál, akik alacsony flavanol tartalmú kakaót fogyasztottak, a verőérnek kellett némi időre volt szüksége, hogy helyreálljon. Még 90 perccel a zsíros étkezés és a stresszes esemény után is csökkent volt az artéria azon képessége, hogy reagáljon a véráramlás változásaira.

Bár ez a károsodási szint csekély, de a jövőbeni szív- és érrendszeri események 9-13 százalékkal megnövekedett kockázatával jár.

A jó hír azonban az, hogy azok, akik magas flavanol tartalmú kakaót fogyasztottak, némileg védve voltak ezektől a károsodásoktól. Az alacsony flavanol tartalmú csoporthoz képest javult az a mód, ahogyan a felkarverőerük reagált a véráramlás változásaira.

„Tudomásunk szerint ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a magas flavanol tartalmú kakaó képes mérsékelni a magas zsírtartalmú étkezést követő, stressz okozta csökkenést a brachiális áramlás által közvetített tágulásban”

– írták a tanulmány szerzői.

Manapság a nyugati étrenden élő emberek többsége nem fogyasztja el a napi ajánlott flavanolmennyiséget, ami nagyjából két csésze fekete vagy zöld teának felel meg. Néhány korlátozott bizonyíték arra utal, hogy ezek a bioaktív vegyületek javíthatják a szív- és érrendszeri egészséget és a kognitív funkciókat.

További kutatásokra van szükség, de a jelenlegi vizsgálat alátámasztja ezt a hipotézist, legalábbis a szív- és érrendszeri egészség tekintetében. A birminghami kísérletben használt magas flavanoladag két csésze zöld teának, 5,5 evőkanál feldolgozatlan kakaónak vagy 300 gramm bogyós gyümölcsnek felel meg.

A tanulmány szerzői arra nem találtak összefüggést, hogy a magas flavanol tartalmú kakaó befolyásolta volna a stresszt követő véráramlást vagy az agy oxigénellátását. A jövőbeni, nagyobb mintaszámú kísérletek segíthetnek tisztázni ezt az eredményt, különösen mivel a flavanolokkal kapcsolatos korábbi tanulmányok kognitív előnyökre utaltak.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash