Különböző gyümölcs-és zöldséglevek és turmixok üvegpalackokban, rózsaszín háttéren

Népszerű zöldséglé segíthet a menopauza utáni szívegészségen

Egy új tanulmány szerint a napi céklalé fogyasztása hatékonyabban javíthatja az erek működését, mint a placebó. A céklalé serkenti a nitrogén-oxid termelését, ami elősegíti a jobb véráramlást és keringést.


A Frontiers in Nutrition című szaklapban múlt héten közzétett tanulmány szerint ha a menopauza utáni években napi szokássá válik a céklalé fogyasztása, ez a javulás jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a poszt menopauzában lévő nőknél.

A kutatásban résztvevők két üveg 6,8 cl koncentrált céklalevet fogyasztottak, majd 7 napon át minden reggel egy üveggel. Néhány hét elteltével nitrát nélküli céklalevet fogyasztottak.

Az érműködés mérésére a kutatók megfigyelték az erek tágulását, amikor a résztvevők a nitrátot tartalmazó, valamint a nélküli céklalevet itták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nitrátot tartalmazó céklalé napi fogyasztása javította a véráramlást a nitrátmentes verzióhoz képest. A kutatók azonban azt találták, hogy egyik kezelés sem állította meg az erek működésének csökkenését, miután a szövetkárosodás bekövetkezett a posztmenopauzában lévő nőknél.

Az eredmények emellett arra is utalnak, hogy a céklalé-nitrátnak az erekre gyakorolt bizonyos védőhatásai az utolsó adagot követő 24 órán belül eltűnnek. A nitrátban gazdag céklalé következetes napi vagy még gyakoribb fogyasztása szükséges lehet az endothel funkcióra gyakorolt védőhatások fenntartásához.

Kis létszámú, rövid távú vizsgálat lévén nagyobb, hosszú távú vizsgálatokra van szükség ahhoz a pontosabb eredményekre.

C\u00e9kla, mellette c\u00e9klal\u00e9 poh\u00e1rban

Fotó: Shutterstock

Jocelyn Delgado Spicuzza, a Pennsylvaniai Állami Egyetem Huck Institute of Life Sciences munkatársa és a tanulmány első szerzője a Healthline-nak elmondta, hogy a nitrát növényeken keresztüli fogyasztása egy másodlagos útvonal a nitrogén-oxid elérhetőségének növelésére a szervezetben, amely molekula felelős az erek tágulásáért, hogy a véráramlás és az oxigénszállítás a szervekhez, például a szívhez eljusson.

„Mivel az ösztrogén a menopauzát követően már nem elegendő ahhoz, hogy természetes úton serkentse a nitrogén-oxid termelését a szervezetben, az étkezési nitrát az entero-nyálcsatornán keresztül nitrogén-oxiddá alakítható, hogy segítsen fenntartani az erek egészséges működését.”

Dr. John Higgins, az UTHealth Houston sportkardiológusa elmagyarázta, hogy a menopauza előtti nőknél az ösztrogénnek védő hatása van az érrendszeri működésre.

„A menopauza utáni nőknél nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mert elveszítik az ösztrogén érműködésre és a nitrogén-oxid-termelésre gyakorolt védő hatását, amely normális esetben rugalmasan, folyékonyan és a plakkok kialakulásával szemben ellenállóan tartja az artériákat. Az életkor egyéb hatásai közé tartozik, hogy a poszt menopauzában lévő nők [általában véve] kevésbé aktívak és híznak, ami mindkettő egészségtelen.”

A céklalé egészségügyi előnyei

A nitrátban gazdag céklalé elősegíti a szisztémás nitrogén-oxid termelését és javítja az endothel funkciót idősebb, egészséges és magas szívbetegség-kockázatú populációkban, magyarázta Higgins.

Emellett:

  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti az LDL vagy „rossz” koleszterinszintet
  • javítja a fizikai állóképességet
  • javít az izomerőn a szívelégtelenségben szenvedőknél
  • megelőzni vagy csökkenteni a májban kialakuló zsírlerakódásokat
  • támogatja az általános egészségi állapotot a kemoterápia során

Nyitókép: Shutterstock