Különböző színű szőlőszemek egymás mellett

Szeretnéd, hogy a szőlő friss maradjon? Így tárold!

Hosszabbítsuk meg az eltarthatósági idejét – ezekkel az egyszerű tippekkel még hetekig zamatos marad.


Bármelyik fajtát is kedveli, a szőlő tele van tápanyagokkal, például káliummal, rézzel, B- és K-vitaminnal, és egyéb lehetséges előnyei mellett az általános szív- és érrendszeri egészséget is javíthatja.

A zamatos gyümölcs azonban könnyen megfonnyadhat – ha szobahőmérsékleten hagyjuk őket a pulton, mindössze két-négy napon belül megromolhatnak. Ahhoz, hogy a szőlő ne csak napokig, hanem akár hetekig is friss és lédús maradjon, érdemes néhány fontos dolgot szem előtt tartani.

1. Kiválasztás

A legjobb szőlő szedése már fél siker, ha az eltarthatóság meghosszabbításáról van szó. Olyan fürtöket keressünk, amelyek tömörek és szilárdak, valamint szilárdan rögzülnek a tőkéhez. A kissé zöldnek tűnő szárak általában jó egészségi állapotúak; ha fonnyadtak és barnák, az azt jelzi, hogy a szőlő már az idősebb oldalról érkezett.

K\u00e9k sz\u0151l\u0151f\u00fcrt\u00f6t mos\u00f3 k\u00e9z

Fotó: Unsplash

Ha halvány, szinte fehér bevonatot észlelünk a szőlőn, ne ijedjünk meg. Ez a virágzásnak nevezett maradvány a gyümölcs felületén lévő természetes viaszokból keletkezik, és segíthet a nedvesség megkötésében. Egy dolgot azonban érdemes elkerülni: a szőlő nyersen történő fogyasztását.

Mivel ez a termék eléggé koszos tud lenni, fogyasztás előtt általában érdemes alaposan leöblíteni, bár egyes szakértők szerint közvetlenül a megevése előtt ajánlott megmosni, mivel a túl korai szőlőmosás felgyorsíthatja a gyümölcs romlását.

Tárolás

Fontos, hogy a szőlőt jól szellőző edényben tároljuk, majd tegyük a hűtőszekrény kihúzható, zöldséges rekeszébe, hogy elősegítse a levegő keringését. Így akár három hétig is eltartható a szőlő. Ha feldaraboljuk a szőlőt, akkor egy légmentesen záródó edényben tárolhatjuk a hűtőszekrényben, és akár 48 órán át is friss maradhat.

Ha még tovább szeretnénk, hogy friss legyen, le is fagyaszthatjuk a szőlőt, amely megfelelő tárolás akár három hónapig is eltartható. Ehhez egyszerűen öblítsük le és szárítsuk meg a szőlőt, majd terítsük ki egy kibélelt tepsibe. Miután a fagyasztóban néhány órán át (vagy egy éjszakán át) hűtöttük, tegyük át egy tárolóedénybe, és máris készen áll.