Nő a földön ül és a fejét fogja

6+1 mód a szorongás természetes kezelésére

Egy minimális szorongás szinte elkerülhetetlen a mai rohanó világban, amiben élünk. Azonban a szorongásnak is van motiváló és egészségtelen szintje is. Az egészségtelen, mindennapossá váló szorongás ellen azonban érdemes tenni.


A mindennapossá váló és ellenőrizetlen szorongás nagymértékben befolyásolhatja az életminőséget is. Ilyenkor kell átvenni az irányítást, amiben segíthet ez a 6+1 természetes gyógymód a szorongás kezelésére.

1. Maradj aktív

A rendszeres testmozgás nem csak a testi, hanem a lelki egészségről is szól.

Egy 2013-as tanulmány szerint azok a szorongással küzdő betegek, akik magas szintű fizikai aktivitást végeztek, jobban védettek voltak a szorongásos tünetek kialakulásával szemben. Ennek számos oka lehet.

A sportolás elterelheti a figyelmet arról, ami amúgy a szorongást okozza. A pulzusszám felgyorsítása az agy kémiáját is megváltoztatja, így több hely keletkezik a szorongás elleni neurokémiai anyagok számára.

Ezen kívül pedig az American Psychological Association (APA) szerint a rendszeres testmozgás fokozza a koncentrációt és az akaraterőt, ami segíthet bizonyos szorongásos tüneteken.

2. Kerüld az alkoholt

Az alkohollal a kezdetekben elronthatjuk a dolgot, mivel ez egy természetes nyugtató, azonban csak rövidtávon. Egy kutatás szerint ugyanis komoly kapcsolat van a szorongás és az alkoholfogyasztás között, mivel a szorongásos zavarok és az alkoholfogyasztási zavar (AUD) kéz a kézben jár.

Egy 2017-es áttekintés, amely 63 különböző tanulmányt vizsgált, kimutatta, hogy az alkoholfogyasztás csökkentése javíthatja a szorongást és a depressziót.

Az erős ivás megzavarhatja a neurotranszmitterek egyensúlyát, ami felelős a pozitív mentális egészségért. Ez az interferencia egyensúlyhiányt hoz létre, amely a szorongás bizonyos tüneteihez vezethet.

3. Ne dohányozz

A dohányosok stresszes időkben gyakran nyúlnak cigarettáért. Ám az alkoholfogyasztáshoz hasonlóan, ha stresszes állapotban szívunk el egy cigarettát, az egy gyors megoldás, amely idővel súlyosbíthatja a szorongást.

A kutatás kimutatta, hogy minél korábban kezdi el valaki a dohányzást, annál nagyobb a későbbi szorongásos rendellenesség kialakulásának kockázata. A kutatások azt is sugallják, hogy a cigarettafüstben lévő nikotin és más vegyi anyagok megváltoztatják az agyban a szorongáshoz kapcsolódó útvonalakat.

4. Csökkentsd a koffeinbevitelt

Ha krónikus szorongással küzdünk, akkor a koffein nem a barátunk. A koffein idegességet és izgatottságot okozhat, amelyek egyike sem jó, ha szorongunk.

Kutatások kimutatták, hogy a koffein szorongásos zavarokat okozhat vagy ronthat a helyzeten. Pánikrohamot is okozhat pánikbetegségben szenvedőknél. Néhány embernél a koffein elhagyása jelentősen javíthatja a szorongásos tüneteket.

5. Törekedj a minőségi, éjszakai alvásra

Már több kutatás és tanulmány bebizonyította, hogy a minőségi, jó alvás a mentális egészség alappillére. Az ajánlott alvási idő felnőttek részére 7-9 óra között van.

Az alvást egészségesebbé tehetjük, ha:

  • csak akkor alszunk éjszaka, mikor fáradtak vagyunk
  • nem olvasunk, tévézünk, telefonozunk az ágyban
  • nem forgolódunk és kelünk fel abban az esetben, ha nem megy az alvás
  • nem iszunk koffeint és nem szívunk cigarettát alvás előtt
  • sötéten és hűvösen tartjuk a szobát
  • minden este ugyan abban az időben fekszünk

6. Meditálj

A meditáció fő célja a jelen pillanat teljes tudatosítása, amely magában foglalja az összes gondolat megítélés nélküli észrevételét. Ez a nyugalom és elégedettség érzéséhez vezethet azáltal, hogy növeli azon képességünket, hogy tudatosan toleráljunk minden gondolatot és érzést. A meditáció bizonyítottan enyhíti a stresszt és a szorongást.

John Hopkins kutatása szerint már akár napi 30 perc meditáció enyhítheti a szorongásos tüneteket, és antidepresszánsként hathat.

6+1. Étkezz kiegyensúlyozottan

Az alacsony vércukorszint, a kiszáradás vagy a feldolgozott élelmiszerekben lévő vegyi anyagok, például mesterséges aromák, mesterséges színezékek és tartósítószerek, hangulatváltozásokat okozhatnak egyes emberekben. A magas cukortartalmú étrend a temperamentumra is hatással lehet.

Ha a szorongás fokozódik étkezés után, ellenőrizzük étkezési szokásainkat. Legyünk mindig hidratáltak, iktassuk ki a feldolgozott élelmiszereket az étrendünkből és váltsunk egészséges ételekre.

Nyitókép: Shutterstock

Healthline