Szorongáscsökkentést ígérő italokat dobtak piacra – de tényleg hatásosak?
október 07., 2025  ●  Életmód  ●   in.hu

Szorongáscsökkentést ígérő italokat dobtak piacra – de tényleg hatásosak?

A stresszoldó, úgynevezett „chill-out”, italok egyre gyakrabban jelennek meg szupermarketekben és online boltokban, a koffeines energiaitalok vagy az alkohol egészségesebb alternatívájaként. De vajon tényleg működnek, és mennyire biztonságosak?

A chill-out italok egyik vonzereje márkaüzenetükben rejlik: természetes és nem bódító módot kínálnak a lazításra, rendszeres fogyasztásra alkalmasak anélkül, hogy a koffeint vagy alkoholt tartalmaznának. Éppen ezért bárki, aki a nap közepén rövid mentális szünetet keres, könnyen vonzónak találhatja az ötletet, hogy felnyisson egy „nyugtató” hatású üdítőt. Néha pedig már a rituálé – az ital lassan, élvezettel történő fogyasztása – éppolyan hatásos, mint maga az összetevő. Eddig jól hangzik, de pontosan milyen összetevőkből áll?

Jellemzően gyógynövény-kivonatokat, aminosavakat és adaptogéneket tartalmaznak – olyan összetevőket, amelyekről a készítők úgy vélik, hogy segítik a szervezetet a stressz kezelésében. Ezek között megtaláljuk például az L-teanint (zöld teában természetesen előforduló aminosav), ami kutatások szerint elősegíti a relaxációt és csökkenti a stresszt anélkül, hogy álmosságot okozna. Hatással van az agy kémiai folyamataira, például a szerotoninra és a dopaminra, miközben csökkenti a kortizol szintjét, a szervezet fő stresszhormonját, így nyugodtságot ad anélkül, hogy tompítaná az éberséget.

A chill-out italokban emellett magnézium található, ami összefüggésbe hozható az alvásminőség javulásával, valamint az ashwagandha nevű ájurvédikus gyógynövény, amely klinikai vizsgálatok szerint csökkenti a kortizolt és a szorongást (bár a hosszú távú biztonsági adatok még korlátozottak). Az összetevők között megtaláljuk az oroszlánsörény gombát, ami kisebb klinikai vizsgálatokban stresszcsökkentő hatást mutatott, de az bizonyítékok még viszonylag szűkösek, valamint CBD-t, is, amely korai kutatások szerint csökkentheti a szorongást és a stressz szintjét (minőségi vizsgálatok még hiányoznak).

Bár alapvetően az üdítők egészségesnek tűnhetnek, fogyasztásuk valójában nem kockázatmentes. A gyógynövény-összetevők kölcsönhatásba léphetnek vényköteles gyógyszerekkel, vagy mellékhatásokat okozhatnak, különösen magas dózisban vagy más táplálékkiegészítőkkel együtt:

  • az ashwagandha befolyásolhatja a pajzsmirigy-gyógyszereket és az immunszuppresszánsokat;
  • a CBD hatással lehet a máj enzimaktivitására és kölcsönhatásba léphet például antidepresszánsokkal;
  • a magas magnéziumbevitel hasmenést okozhat, és ütközhet bizonyos antibiotikumokkal vagy csontritkulás elleni szerekkel;
  • az oroszlánsörény gomba eddig jól tolerálható, de hosszú távú hatásairól keveset tudunk.

Továbbá a minőség-ellenőrzés sem mindig megbízható: a funkcionális italok piaca csak lazán szabályozott, így az összetevők tisztasága és hatóereje márkánként nagyban változhat. Ez különösen fontos a várandósok, szoptató anyák vagy krónikus betegséggel élők esetében, így fogyasztás előtt érdemes ellenőrizni az adott ital címkéjét, és orvosi tanácsot kérni.

Fontos még hangsúlyozni azt is, hogy a „nyugtató italok” rövid ideig enyhíthetik a stresszt, de nem helyettesítik a mentális egészségügyi szakellátást. Krónikus szorongás, depresszió vagy tartós alvászavar esetén szükség van a megfelelő diagnózisra és kezelésre.

(Science Alert)

Nyitókép: Illusztráció/Milan Ilic Photographer/Shutterstock