Szorongó nő, össze-vissza cikázó gondolatok a fejében

2 egyszerű kérdés rámutathat a szorongásos zavarra

Egy ultrarövid teszt segíthet a szorongásos probléma gyors felismerésében.

Egy kutatás szerint az orvoshoz fordulók közel 20 százalékának szorongásos rendellenessége van.

A PsyBlog cikkében azt írja, hogy már két kérdés is elég ahhoz, hogy jelezzék, hogy olyan problémáról van szó, amellyel foglalkozni kell. Ezek a következők:

  • Az elmúlt két hétben érezte magát idegesnek, szorongónak vagy feszültnek?
  • Az elmúlt két hétben nem tudta abbahagyni vagy kontrollálni az aggódást?

A két kérdésre négy válaszlehetőséget közül lehet választani: Egyáltalán nem, néhány nap, a napok több mint felében, majdnem minden nap.

Minél gyakrabban aggódik valaki, és nem tudja abbahagyni vagy kontrollálni (minden nap vagy a napok felében), annál nagyobb az esélye a probléma fennállásának.

Dr. Kurt Kroenke, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a szorongás gyakran fizikai tünetként jelentkezik, például fájdalom, fáradtság vagy alvásképtelenség formájában, így nem meglepő, hogy minden ötödik beteg szorong, aki fizikai panaszokkal fordul az orvosi rendelőbe.

„Az orvosok szeretik számszerűsíteni a dolgokat. Objektíven meg tudjuk mérni a vérnyomást, a vércukorszintet vagy a koleszterinszintet, de a szorongás tünetei elkerülhetik a figyelmünket egy zsúfolt alapellátási rendelőben”

– mondta el Kroenke a 965 emberen végzett vizsgálatról.

Hozzátette, hogy a GAD-7 még két kérdésből álló ultra rövid változata is eszközt, egyfajta laboratóriumi tesztet ad a szorongásról az orvosnak a páciens tüneteinek számszerűsítésére.

Nyilvánvalóan a két kérdés önmagában nem elegendő a diagnózis felállításához, de segíthet azonosítani, ha további segítségre van szükség.

Nyitókép: Shutterstock