karácsonyi asztal ételekkel

Ünnepi szuperételek, amikkel felturbózhatod a bélrendszered egészségét

Ez most kétségkívül a lakomák időszaka, az év legnagyobb étkezéseivel, amikor különböző sültekkel, töltött káposztával és dekadens desszertek sokaságával kényeztetjük magunkat. De hogyan fogja túlélni a bélrendszerünk az ünnepeket?


Dr. Masarat Jilani, a Jude táplálékkiegészítő cégtől elárulja, hogy bizonyos tápanyagokban bővelkedő ételek leküzdhetik a gyulladást és elősegíthetik a bélrendszer egészségét. Dr. Jilani azt tanácsolja:

Az egyik ok, amiért annyira várjuk a karácsonyt, a csodálatos ünnepi ételek, amelyekről tudjuk, hogy bűntudat nélkül élvezhetjük őket. Fontos azonban, hogy szem előtt tartsuk a bélrendszerünk egészségét. A jó hír az, hogy sok hagyományos karácsonyi kedvenc valójában nagyszerű a bélrendszerünk egészségének.

Az orvos kiemeli, hogy „a rostban gazdag gyökérzöldségek, a kelbimbó, sőt még a híres fügepuding is tele van bélbarát tápanyagokkal. A sovány húsok, mint a pulyka, sokkal könnyebben emészthetőek, mint a gazdag vörös húsok, és ha megtalálod a módját, hogy élvezd az erjesztett és savanyított ételeket is, akkor nyert ügyed van a bélbiomod számára”.

Dr. Massarat szerint ritkán okoz az problémát, hogy mit eszünk karácsonykor, hanem inkább az, hogy mennyit eszünk. Ne feledjük, hogy lassan együnk. Egy olyan napon, amikor jellemzően bőségesen jut mindenből, nem kell siettetni az étkezést. Szánjunk rá időt, és rágjuk meg rendesen az ételt. Ez segíti az emésztési folyamatot, és segíthet elkerülni a kellemetlen érzést és a karácsonyi vacsora után.

Sőt, az alábbi ételek még költségvetés-barátak is!

​Kelbimbó

Olívaolajban sütve és friss rozmaringgal és kakukkfűvel fűszerezve ezek a zöldségek igazi gyulladáscsökkentő csodaszerek.

A karácsonyi zöldségfélék kvintesszenciája, a kelbimbó nem csak az ünnepeket szimbolizálja, az emésztés szempontjából is erőmű. A rostokkal, C-vitaminnal és antioxidánsokkal teli kelbimbó rengeteg előnnyel jár, többek között az emésztést elősegítő glükozinolátokkal.

Tipp: a sütés előtt fokhagymával ízesített olívaolajban forgasd meg őket!

​Lazac

Dobd fel ünnepi reggelidet vagy előételként fogyaszd a füstölt lazacot, amely az ünnepi kényeztetés megtestesítője. Ha lehet, mindig a legjobb minőséget válaszd, és párosítsd teljes kiőrlésű pirítóssal és prémium vajjal.

Az omega-3 zsírsavakkal teli lazac kiválóan alkalmas az alsó emésztőrendszeri gyulladások enyhítésére. Magas sótartalma miatt azonban ezt a finomságot csak takarékosan fogyaszd, és tartogasd különleges alkalmakra, például karácsonyra.

​Gesztenye

gesztenye

Fotó: Shutterstock

A gesztenye hagyományos ünnepi csemege, amely nyílt tűzön sütve a legjobb! Akár rágcsálnivalóként esszük őket, akár a töltelékbe építjük be, ezek az apró diófélék tele vannak rosttal és összetett szénhidrátokkal, amelyek prebiotikumként működnek, táplálva a hasznos bélbaktériumokat.

Tipp: kombináld őket a töltelékében gyógynövényekkel és teljes kiőrlésű gabonafélékkel!

​Vörös káposzta

Az ikonikus karácsonyi köret, a káposzta az ünnepi vacsoraasztal egyik alapdarabja. Már így is gazdag antioxidánsokban, de fokozhatod egészségügyi előnyeit, ha prebiotikus pektinnel és egy kis ecettel ízesített almát adsz hozzá.

​Pulyka

A sovány fehérjéhez tartozó pulyka könnyebb az emésztőrendszer számára, mint a nehezebb, gazdagabb vörös húsok, főként alacsonyabb zsírtartalma miatt. Az elkészítési módja azonban befolyásolhatja az emésztést, ahogy a nehéz szószok használata is.

Tipp: ha úgy érzed, hogy aznap már túlzásba vitted az evést, a maradékok remekül kiegészíthetik a hét folyamán a salátákat és a kevert ételeket.

​Fügepuding

Ez a klasszikus karácsonyi finomság tele van aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel és természetesen fügével, amely magas rosttartalmáról híres. Bár van benne cukor, így a mértékletesség kulcsfontosságú, mégis egészségesebb megoldás sok mai desszerthez képest!

Forrás: The Mirror US

Nyitókép: Shutterstock