egy nő élvezettel eszik

Te is így táplálkozol? Akkor valószínűleg jó a mentális egészséged

Egy friss kutatás eredményei azt sugallják, hogy azok az emberek, akik egy bizonyos módon táplálkoznak, kisebb valószínűséggel szenvednek depresszióban és más mentális problémákban.


Az intuitív módon étkező embereknél kisebb az esélye a mentális egészségügyi problémák kialakulásának − derül ki a kutatásból. Az intuitív étkezés azt jelenti, hogy az étkezés az éhség és a jóllakottság alapján történik. A diétázás vagy az ételbevitel korlátozása az intuitív étkezés ellentéte.

Valószínűleg mindannyian intuitív evők vagyunk, amikor megszületünk. Az évek során azonban a társadalmi kondicionálás hatásai megváltoztatják, hogy egyesek hogyan tekintenek az ételre. Megtanuljuk, hogy az ételpazarlás rossz, hogy bizonyos ízletes ételeket kerülni kell, és még egy sor más szabályt is.

Sajnos ezek a szabályok paradox módon arra késztethetnek, hogy jobban megkívánd a tiltott ételeket. Egyesek végül a magukra erőltetett korlátozások miatt túlzásba viszik az evést.

A következtetések egy 1491 serdülőt vizsgáló tanulmányból származnak, akiket 8 éven keresztül, körülbelül 14 és 22 éves koruk között követtek nyomon.

bar\u00e1tok esznek k\u00fclt\u00e9ren nevetve

Fotó: Shutterstock

Olyan kérdéseket tettek fel nekik, mint például:

  • Abbahagyod az evést, amikor jóllaksz?
  • Bízol-e abban, hogy a tested megmondja, mennyit egyél?
  • Mindent megeszel a tányérodon, még akkor is, ha már nem vagy éhes?

Az volt a cél, hogy kiderüljön, hogy a fiatalok a saját belső testi állapotukban bíznak-e, vagy külső iránymutatásokat követnek. Az eredmények azt mutatták, hogy az intuitív evők inkább a saját testükben bíznak, így inkább akkor hagyják abba, amikor már jóllakottak, mint amikor a tányér üres.

Kiderült, hogy az intuitív étkezők kevesebb depressziós tünetet, nagyobb elégedettséget tapasztaltak a testükkel kapcsolatban, magasabb volt az önértékelésük, és kevesebb falási rohamot, valamint szélsőséges viselkedést tanúsítottak.

Az intuitív étkezési magatartást követő emberek 74 százalékkal kisebb valószínűséggel kezdett falásrohamokba.

Dr. Vivienne Hazzard, a tanulmány első szerzője elmondta:

Az a tény, hogy ezek az eredmények ilyen sokszínű mintából származnak, azt sugallja, hogy az intuitív táplálkozás előnyei átívelnek a faji, etnikai és társadalmi-gazdasági határok között.

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Shutterstock