teflon

Mennyire biztonságosak a teflon bevonatú edények? Szakértők válaszolnak!

Világszerte egyre többen tartanak a hiedelemtől, miszerint a tapadásmentes, teflon bevonatú serpenyők rendkívül káros hatással vannak az emberi szervezetre. Szakértők segítségével utánajártunk, hogyan érdemes használni, mikor kell lecserélni, valamint kell-e egyáltalán tartani az ilyen típusú edényektől.

Honnan tudjuk egyáltalán, hogy az edényünk teflon bevonatú?

Ahhoz, hogy megtudjuk, pontosan milyen anyagokból készült az adott serpenyő, érdemes a címkét ellenőrizni. A teflon bevonatot „PTFE” vagy „Teflon” szavakkal jelöli a gyártó. Ha már kidobtuk a csomagolást, nézzük meg, hogy fel van-e tüntetve a teflon logója a főzőedény alján. Fontos megemlíteni azonban, hogy nem minden gyártó használja a logót a főzőedényein. Ebben az esetben vessünk egy pillantást a főzőedény felületére, néhány árulkodó jel segítségével ugyanis könnyen észrevehetjük a teflon bevonatot, ami általában sima, fényes és sötét árnyalatú.

Milyen aggályok merülnek fel a használatával kapcsolatban?

Habár az évek során változott a formulája, a 2013 előtt gyártott teflon perfluoroktánsavat (PFOA) tartalmazott, ami a a polifluoralkilek (PFAS), az úgynevezett örök vegyi anyagok egyik típusa. Szakértők szerint ez a szervezet hormonális egyensúlyának felborulását, valamint termékenységi problémákat okozhat, de növelheti az egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát is. A teflonban lévő PFOA-t később egy másik vegyi anyaggal, a PFAS-okkal helyettesítették. A rövid szénláncú PFAS-ról úgy vélik, hogy kevésbé káros, és rövidebb ideig marad a szervezetben, mint a PFOA.

teflon serpeny\u0151

Fotó: Shutterstock

Megfelelő használat esetén tehát a PFAS ezen formájával készült modern teflon szakértők szerint minimális kockázatot jelent az emberi egészségre, mivel kicsi az esélye annak, hogy az élelmiszerekbe vagy a levegőbe kerüljön.

Hogyan lehet minimalizálni a teflon használatával járó kockázatokat?

David Nadler, a New York-i Technológiai Intézet mérnöki és számítástechnikai főiskolai docense szerint a legnagyobb kockázatot a nagyon magas hőmérsékletre való hevítés és a megkarcolt edények használata jelenti.

Az extrém hő lehetővé teszi, hogy a vegyi anyagok a levegőbe kerüljenek. Gondoljunk csak a vízzel teli fazékból kiáramló gőzre: ez csak akkor következik be, ha elegendő hőt alkalmazunk

– fejti ki. A túl magas hőfokot jelezheti az elszíneződés és a hólyagosodás is – ha ezt tapasztaljuk, mindenképp dobjuk ki a szóban forgó serpenyőt.

Ha mégis túlhevítjük a teflont, a levegőbe kiáramló mérgező gőzök fejfájást, fáradtságot és influenzaszerű tüneteket okozhatnak. A kockázat minimalizálása érdekében Jamie Alan, a Michigani Állami Egyetem farmakológia és toxikológia docense azt javasolja, hogy a teflonnal való főzés során a lehető legalacsonyabb hőfokot válasszuk, valamint kerüljük az üres serpenyő melegítését, amely gyorsan felhevülhet. Kifejtette, hogy a teflon bevonatú edények általában öt évig ideálisak a használatra, bár hangsúlyozta, hogy hamarabb ki kell cserélni, ha a kopás látható jelei mutatkoznak rajtuk.

(Huffpost)

Nyitókép: Shutterstock