Latte világos konyhaasztalon, mellette kávészemek és barnacukor

Így készítsünk tejhabot, mint a profik

A barista minőségű tejhab készítése otthon is könnyen elvégezhető, és nem igényel különleges felszerelést. Csak kövessük az alábbi lépéseket.

A habosított tej szépsége a habosítási folyamat során végbemenő tudományban rejlik: a tejbe levegő kerül, ami könnyű és krémes textúrát ad neki, miközben a hő hatására (a meleg habosított tejben) a laktóz lényegében megolvad, így fokozva a tej természetesen édes ízét.

A meleg, felhabosított tejet gyakran használják kávéitalokban, például a cappuccinóban, a lattéban vagy a latte macchiatóban, de szinte bármilyen italhoz hozzáadható, és egyre népszerűbbé válik az olyan teaitalokban is, mint a matcha latte. A tejet azonban melegen vagy hidegen is felhabosíthatjuk, ahogy szinte bármilyen tejfajtát, beleértve a növényi alapú opciókat is.

A legjobb tejek habosításra

Általánosságban elmondható, hogy olyan tejre van szükség, amelyben a zsír és a fehérje egyensúlyban van. A zsír adja az ízt és az egyensúlyt, míg a fehérje befogja a légbuborékokat befogja és a hab szerkezetét adja. A zsírszegény tehéntej sokat habzik, de zsiradék nélkül, ami rögzítené, míg a gőzölgő kávétejszín bevonja a nyelvet, és elrejti magának a kávénak az ízét, és ez a magas zsírtartalom általában instabil a habképzés szempontjából.

Ha tehéntejet iszunk, a csökkentett zsírtartalmú és a teljes tej a legjobb választás a professzionális tejhab otthoni eléréséhez. Ha egy Instagram-kompatibilis csésze kávé a cél, a teljes tej magasabb zsírtartalma segít a latte arthoz szükséges bársonyos hab előállításában.

Ha növényi tejet használunk, keressünk olyan barista-keverékeket, amelyek gabonafélékből, diófélékből és magvakból készülnek, mint például zabból, mandulából és chia-ból. Ezek gyakran magasabb zsírtartalmúak, mint más növényi alapú tejek, így jobban habzanak.

A tej habosításához nincs szükség díszes vagy drága felszerelésre, bár egy eszpresszógép vagy elektromos tejhabosító segít egyenletesebb és stabilabb tejhabot elérni, ellentétben a kézi módszerekkel, amelyek hajlamosak egyenetlen, nagyobb buborékokat létrehozni, amelyek hamarabb leeresztik a levegőt.

A legtöbb modern eszpresszógép rendelkezik gőzpálcával, amelyet pontosan arra terveztek, hogy gőzt fecskendezzen a tejbe, amely felmelegíti a tejet és levegőt ad hozzá, habot létrehozva ezzel. A tej felhabosítása az eszpresszógép gőzpálcájával gyakorlatot igényel, de a különböző hangokra való odafigyelés segíthet. A papírtépő hang jó, mert azt jelenti, hogy levegő kerül a tejbe, míg a csattogó hang vagy a magas hangú visítás azt jelezheti, hogy a gőzpálca túl alacsonyan van bemerítve, vagy a tej túl forró lett.

Tehjabosítás gőzpálcával

A legtöbb barista körülbelül 60 és 68 °C közötti hőmérsékletre gőzöli a tejet.

1. lépés: Öntsünk 110 ml hideg tejet egy kis fémkancsóba.

2. lépés: Helyezzük a gőzpálcát közvetlenül a tej felszíne alá; lassan nyissuk ki a gőzpálcát, és azt kancsó oldalához közel tartva óvatosan mozgassuk fel-le a kancsót.

3. lépés: Amikor a tej mérete nagyjából megduplázódott, és kis, egyenletes buborékokkal egyenletes, sima felületű lesz, zárjuk ek a gőzpálcát és vegyük ki a kancsót.

4. lépés: Használja fel a felhabosított tejet azonnal, lassan öntse az italára.

Elektromos tejhabosítóval

1. lépés: Öntsünk 110 ml hideg vagy meleg tejet egy közepesen magas pohárba.

2. lépés: Helyezzük a tiszta pálcát közvetlenül a tej felszíne alá és kapcsoljuk be, óvatosan fel-le mozgatva.

3. lépés: Amikor a tej mérete nagyjából megduplázódott, és kis, egyenletes buborékokkal egyenletes, sima megjelenésű lesz, kapcsoljuk ki a pálcát és vegyük ki a tejből.

4. lépés: Használjuk fel a felhabosított tejet azonnal és lassan öntsük az italunkra.

Habverővel

1. lépés: Öntsünk 110 ml hideg tejet egy kis lábasba, alacsony hőfokon melegítsük fel, amíg a kívánt hőmérsékletre melegszik.

2. lépés: Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről egy pultra vagy asztalra, és helyezzünk alá egy mosogatótörülközőt.

3. lépés: Kézi habverővel erőteljesen, oldalanként verjük fel a tejet, amíg nagyjából a duplájára nem dagad.

4. lépés: A felhabosított tejet azonnal használjuk fel, és lassan öntsük az italunkra.

Befőttesüveggel

1. lépés: Öntsünk 110 ml hideg vagy meleg tejet egy befőttesüvegbe és szorosan zárjuk le a fedelet.

2. lépés: Rázzuk erőteljesen az üveget, amíg a tej mérete nagyjából megduplázódik.

3. lépés: Használjuk fel a felhabosított tejet azonnal, lassan az italunkra öntve.

Ugyanezeket a lépéseket kipróbálhatjuk turmixgépben vagy french press kávékészítővel is.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock