napsütés

Hogyan kezeljük hatékonyan a leégést a nyaralásunk alatt?

Bár mindannyiunkkal előfordul időről időre, hogy leégünk a nyár kellős közepén, sokszor nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Pedig fontos lenne megóvnunk magunkat, hiszen a káros UV-sugaraknak számos negatív kihatása van a bőrünkre nézve. Alábbi cikkünkben megmutatunk pár trükköt, amelyekkel sikeresen védekezhetünk akkor is, amikor már megtörtént a baj.


A legideálisabb forgatókönyv az, ha eleve nem égünk le. Ha azonban már a kelleténél jobban megsütött a nap, még mindig rendelkezésünkre állnak olyan módszerek, amelyekkel hatékonyan kezelhetjük a problémát.

Ha látjuk vagy érezzük, hogy leégtünk, fontos, hogy a lehető leghamarabb húzódjunk árnyékba, majd próbáljuk hűteni a bőrünket zuhanyzással vagy hideg vizes borogatással.

Ugyanakkor soha ne használjunk ehhez jeget!

Ezek után elsősorban illatmentes és aloe alapú termékeket érdemes használnunk, amelyek egyszerre hűsítő, nyugtató és hidratáló hatásúak.

Az aszpirin vagy az ibuprofen szedése ugyancsak segíthet enyhíteni a fájdalom és a gyulladás egy részét.

napoz\u00f3 n\u0151

Fotó: Shutterstock

A vény nélkül kapható hidrokortizon hasznos lehet, ha vannak olyan helyi területek, amelyek különösen viszketnek. Fontos, hogy kerüljük a hólyagok kipukkadását vagy a bőr hámlását, hogy minimalizáljuk az esetleges hegesedést és a további irritációt

– fejtette ki Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász.

Ha leégtünk a napon, a súlyosságától függően van rá esély, hogy a bőrünk hámlani kezd. Azonban ezen a fázison is segíthetünk.

A szakértő azt javasolja, hogy kerüljük el a potenciálisan szárító összetevőket – például a hámlasztó savakat, retinoidokat, az alkoholalapú termékeket, a durva szappanokat, a súroló hatású bőrradírokat és mindent, ami sok illatanyagot tartalmaz.

A megelőzés érdekében

Hogyha már előre tudjuk, hogy úti célunkon erős napsütés vár ránk, fegyverkezzünk fel.

Ajánlott becsomagolnunk egy napozás utáni hidratálógélt, amelyre bátran támaszkodhatunk, ha véletlenül túl sok D-vitamint kapnánk a tengerparton. Továbbá mindig keressük az árnyékot és figyeljünk oda, mennyi időt töltünk a napon.


Forrás: CN Traveler

Nyitókép: Shutterstock