tojást tör egy serpenyőbe egy női kéz

Ezért kellene minden nap​ tojást reggelizned

Sokszor hallottuk már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de valójában az is csak annyira jó, amennyire az elfogyasztott élelmiszerek minősége.


Ha a napot cukros reggelivel, például gabonapehellyel kezded, az lelassíthat, agyi ködöt és lomhaságot okozhat. Ezzel szemben a tojás tele van fehérjével és tápanyagokkal, amelyekkel jól indíthatod a napot. Tucatnyi módja van a tojás élvezetének, a tojás Benedict receptektől a keményre főtt tojásokig.

Minden egyes nagy tojás hat gramm fehérjét és öt gramm zsírt tartalmaz, és tele van olyan tápanyagokkal, mint a B12-vitamin, a D-vitamin, a folsav és még sok más. A közvetlenül a természetből származó tojást a „természet multivitaminjának" tartják. Bár ez remekül hangzik, fontos megérteni, hogy az egyes tápanyagok valójában mit is tesznek a szervezetben. Az alábbiakban lebontjuk a tojásban elrejtett fontos tápanyagokat, és azt, hogy milyen egészségügyi előnyökkel járnak.

Mielőtt belemerülnénk a tápanyagokba, kezdjük az alapokkal. A tojás két részből áll: a tojásfehérjéből és a tojássárgájából. Az 1960-as években azt híresztelték, hogy csak a tojásfehérjét szabad fogyasztani, mivel a tojássárgája tele van koleszterinnel. Ez a tanács azonban figyelmen kívül hagy egy kulcsfontosságú dolgot: a tojássárgája tartalmazza az összes csodálatos tápanyagot.

A tojássárgája fogyasztása valójában nem növeli a vér koleszterinszintjét, mivel a májad kevesebb koleszterint termel, ha több koleszterint fogyasztasz. Tehát érdemes az egész tojást elfogyasztani, hogy maximálisan kiélvezhesd a benne lapuló tápanyagokat.

A kutatások szerint mindössze két tojás elfogyasztása a napi vitaminszükségleted 10-30%-át fedezi. Most pedig lássuk, milyen tápanyagokat találunk a tojásban.

​D-vitamin

f\u0151tt toj\u00e1sok

Fotó: Getty Images

A tojás sárgája nagyszerű D-vitamin-forrás, egy átlagos nagy tojásban körülbelül 37 NE található. Ez a fontos zsírban oldódó vitamin számos funkcióért felelős a szervezetben, beleértve a kalcium felszívódását az erős csontok fenntartása érdekében. Ezenkívül az elegendő D-vitamin bevitele az egészséges immunrendszert is támogatja.

​Folsav

A folsav egy másik fontos tápanyag, amely részt vesz a fehérje-anyagcserében és a DNS előállításában. Egy nagy tojásban körülbelül 22 mcg folsav található, ami az ajánlott napi érték körülbelül 6%-ának felel meg. A folsavhiányt például fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet.

​B12-vitamin

A B12-vitamin a szervezetben az egészséges vér- és idegsejtek támogatására szolgál. Ezenkívül a DNS-termelés támogatására és a sejtek anyagcseréjének támogatására is használják. Minden egyes nagy tojás körülbelül 0,6 µg B12-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi érték mintegy 25%-a.

​E-vitamin

t\u00fck\u00f6rtoj\u00e1sok serpeny\u0151ben

Fotó: Getty Images

A tojás kis mennyiségű E-vitamint is tartalmaz, amely egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidánsként működik a szervezetben. Az E-vitaminnak rengeteg szerepe van a szervezetben, többek között támogatja a szem, a vér és az agy egészségét, és segít megelőzni a sejtek károsodását. Az elegendő E-vitamin bevitele fontos a szabad gyökök okozta károsodások leküzdéséhez és a vérrögök kialakulásának megelőzéséhez.

​Kolin

Az elegendő kolin bevitele fontos az agyi funkciók, például a memória és a hangulat szempontjából, de azért is felel, hogy az izmaink összehúzódjanak használat közben. A tojás csodálatos kolinforrás, amely a napi ajánlott kolinérték 54%-át tartalmazza egy két tojásból álló adagban.

​B2-vitamin

A B2-vitamin, más néven riboflavin szintén megtalálható a tojás sárgájában. A riboflavin segíti az energiaszintet és a sejtnövekedést, valamint támogatja a zsírok lebontását a szervezetben. Minden közepes tojás körülbelül 0,25 mg B2-vitamint tartalmaz.

​Adj tojást a reggeli rutinodhoz!

Ha kipróbálod, hogy minden reggel fogyasztasz egy kis tojást, nagyban a vitamin és ásványi anyag készletedet. Légy kreatív, és találj új módokat arra, hogyan készíted el a reggeli tojásodat anélkül, hogy megunnád ezt a tápanyagbombát.

Forrás: Manual

Nyitókép: Getty Images