Tükörtojás rózsaszínű háttéren

Nagyon nem mindegy az egészségednek, hogyan eszed a tojást

Volt más egészségtelen, kikiáltották már egészségesnek is – a jelenlegi tudományos diskurzus szerint a tojás nem okoz problémát a koleszterinnel, azonban oda kell figyelnünk, hogyan és mivel fogyasztjuk.

A tojásban rengeteg tápanyag megtalálható, például riboflavin, vas, cink, foszfor, folsav, kolint és számos különböző vitamin.

A kolin többek között segít az erős, rugalmas sejtmembránok felépítésében, és kritikus szerepet játszik a metilációban – a gének be- és kikapcsolásának folyamatában is. A magas kolinbevitel ráadásul segíthet a depresszió, a memóriavesztés és a szorongás megelőzésében.

A jelenlegi tudományos diskurzus szerint a tojás nem befolyásolja jelentősen a koleszterinszintet

A Healthline szerint egyes kutatások, amelyek a tojással teli és a tojás nélküli ételeket hasonlították össze, nem mutattak különbséget a koleszterinszintre vagy a „jó” és a „rossz” koleszterin arányára gyakorolt hatásokban. Egyes tanulmányok azonban a tojást a szívbetegségek fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, ezért mértékletes fogyasztásra szólítanak fel.

Az azonban nem mindegy, mivel fogyasztjuk a tojást. A kolbászos és szalonnás tojás a magas telített zsír- és nátriumtartalom miatt egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Az amerikai Mayo Clinic akadémiai orvosi központ szerint ezek az elemek, valamint a tükörtojás sütéséhez használt olaj vagy vaj nagyobb kárt okozhatnak, mint maga a tojás.

Maradjunk inkább a salátával, rukkolával, esetleg avokádóval való párosítás mellett, így teljes mértékben kiélvezhetjük a tojás előnyeit.

(New York Post)

Nyitókép: Unsplash