Húst felvágó férfi kéz

Új felfedezés a húsfogyasztás és a várható élettartam kapcsolatában

Ausztrál kutatók egészen új oldalról vizsgálták a húsfogyasztás egészségügyi hatásait, és meglepő dolgot fedeztek fel.

Az ausztrál University of Adelaide munkatársai a húst egy egészen új oldalról vizsgáló tanulmányt publikáltak nemrég a Journal of General Medicine folyóiratban. Az egyetem kutatói 170 ország lakosainak adatait nézték át, hogy többet tudjanak meg a húsfogyasztás egészségügyi hatásairól.

„A hús fogyasztásának az utóbbi időszakban rossz a megítélése. Ha a húsfogyasztás és a várható élettartam közötti összefüggést csak bizonyos korcsoportokon vagy régiókban nézzük, az félrevezető lehet. Mi ezért egy sokkal komplexebb elemzést végeztünk”

– idézi a vince.hu a kutatásban résztvevő Dr. Wenpeng You-t.

Wenpeng You csapatával azt találta, hogy a növényi alapú szénhidrátbevitel egyáltalán nem jelent hosszabb várható élettartamot, a húsfogyasztás viszont igen, függetlenül az olyan mellékhatásoktól, mint például az elhízás.

„Eredményeink megkérdőjelezik a húsfogyasztás káros hatásait hangsúlyozó korábbi tanulmányokat”

– fogalmazott.

„Az ember mintegy kétmillió éve fogyaszt húst, ennyi idő alatt a szervezet hozzászokott”

– tette hozzá Maciei Henneberg, az egyetem professzora.

„A növényi táplálkozás előnyeit boncolgató tanulmányok általában jómódú embereket vizsgálnak, akik megengedhetik maguknak, hogy olyan helyettesítő élelmiszereket vásároljanak, amikben minden tápanyag megtalálható, ami a húsban is”

– magyarázta a vizsgálatban szintén résztvevő Yanfei Ge táplálkozáskutató.

Az ausztrál szakemberek hangsúlyozzák, a hús nemcsak az „üres kalóriák” beviteléről szól, hiszen számos a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot is bejuttat vele az ember, amit mással nemigen lehetne.