Miért finomabb mindig a vaj az éttermekben, mint otthon?
Az az igazság, hogy nem csak beképzeled: az éttermi vajnak valóban sokkal jobb íze van, mint annak, amit otthon használsz. z igazság azonban az, hogy egy kis segítséggel az otthonit is ugyanolyan jó ízűvé teheted.
Azt mondják, hogy vajjal minden jobb, és ezzel nehéz nem egyetérteni. Egy jó ízű vaj szinte bármit képes ízletesebbé tenni. Gondoljunk csak bele, hogy egy-két darabka vaj mit tud tenni az olyan ízetlen, keményítőtartalmú ételekkel, mint a rizs, a tészta vagy a burgonya. Normális esetben talán eszedbe sem jutna megenni egy egész kosár kenyeret, de ha egy tál éttermi vajjal tálalod, egyenesen ellenállhatatlanná válik.
De vajon megint el kell menned a kedvenc éttermedbe ahhoz, hogy igazán jó vajat kapj? Nem! A profi séfek ismernek néhány vajhacket − például azt is, hogyan kell megfelelően hűteni −, amiket te is könnyen elleshetsz tőlük. Íme, az éttermi vajak titkai!
Miért jobb az éttermi vaj íze?
Tisztázzunk egy dolgot! A „jobb” fogalma teljesen szubjektív, így sokféle oka lehet annak, hogy valaki úgy gondolja, az éttermi vaj jobb ízű, mint amit otthon eszik. Ráadásul minden étteremben más márkájú és stílusú vajat szolgálnak fel! Egy gyorsétteremben például előre csomagolt, jéghideg vajat szolgálnak fel. Egy-egy bisztrónak meglehet a saját készítésű vaja, míg egy steakhouse lágyított vajat kínálhat. Íme néhány különböző ok, amiért kedvenc éttermi vajad kiemelkedik a többi közül.
Tele van vajzsírral
Szerintem az éttermi vaj gyakran azért jobb ízű, mert magasabb a vajzsírszázaléka. A legtöbb élelmiszerboltban 80%-os vajat kínálnak, de mi a forgalmazóink révén könnyen találunk akár 86%-osat is. A magasabb vajzsírtartalom gazdagabb vajat eredményez
− mondja Luke Ilardo pék.
A séfek nem spórolnak a fűszerezéssel
Amikor a vajat egy főétel kulcsfontosságú részeként tálalják, például pirítósra kenve vagy homármártáshoz olvasztva, a séfek azt teljes értékű hozzávalóként kezelik. A vajat nem hagyják magára; megkóstolják és fűszerezik, hogy tökéletesen kiegészítse a tányéron lévő összes többi ételt. A megfelelő sótartalom például mindent jobb ízűvé tesz.
Gyorsabban elfogy
Shutterstock
A vaj egy nagy zsírtömb, a zsírok pedig kiválóan elnyelik a szagokat. Ha a csomagolatlan vagy félig becsomagolt vaj elég sokáig áll a hűtőben, elkezd olyan íze lenni, mint amilyen szaga van a hűtődnek. Az éttermekben azonban a csomagolatlan vaj ritkán tart sokáig, és kicsi az esélye, hogy elég sokáig maradjon ott ahhoz, hogy felvegye a hűtőszekrény szagát.
Hogyan tudsz otthon is éttermi minőségű vajat fogyasztani?
Nem kell étterembe menned ahhoz, hogy jó minőségű vajat fogyassz, amikor csak megkívánod. Próbáld ki az alábbi tippeket!
Vásárol jó alapanyagot!
A szupermarketben kapható hagyományos vaj főzés vagy sütés közben jó, de ha pirítósra kennéd, vagy a forró tésztához dobnád, költs rá egy kis plusz pénzt! A magasabb zsírtartalmú vajak íze zamatosabb, míg a fűvel táplált vajak íze gazdagabb, összetettebb. Lehet, hogy egy kicsit többe kerülnek, mint a hagyományos vajak, de hidd el, megéri! Sok termelői piaci tejtermelő is kínál vajat.
Tartsd a vajat a pulton
A hosszú távú tárolás érdekében a legjobb, ha a vajat a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban tartod. Ha azonban kenyérre, gofrira vagy bármi másra szeretnéd kenni, hagyd egy ideig állni, amíg szobahőmérsékletűvé válik. Ha a konyhádban kellemes hőmérséklet van, a vajat legalább 20 percig a pulton hagyva tökéletesen kenhetővé válik.
A maradék vajat még egy-két napig kint hagyhatod a pulton, amíg úgy gondolod, hogy el fogod használni. Ellenkező esetben tedd vissza a hűtőbe. Ha a vajat a hűtőszekrényen kívül tárolod, válassz sózott vajat, de természetesen ügyelj a vaj szavatossági idejére is.
Adj hozzá egy kis ízt!
Fotó: Shutterstock
Szeretnéd otthon is ízesített vajat? Csak egy mixerre lesz szükséged hozzá! Álló- vagy kézi mixerrel közepes fokozaton verd fel a megpuhított, sótlan vajat, amíg szét nem törik, majd adj hozzá választott ízesítőket. Itt nincs igazi recept, úgyhogy nyugodtan kísérletezz! Próbáld ki, hogy egy kis juharsziruppal és egy csipetnyi sütőtökös fűszerrel ízesíted a vajadat, vagy egy csomó apróra vágott friss fűszernövénnyel, illetve egy kis lágyított, morzsolt sajttal, például kéksajttal vagy chèvre-vel.
Verd fel!
Ha az általad kedvelt éttermi vaj könnyű és habos, az azért van, mert felverték. Egyszerűen verd fel a kissé megpuhult vajat (hagyd a pulton kb. 10 percig) közepes sebességen, így a légbuborékok látványosan kenhetővé teszik a vajat. Ezt sózott vagy sótlan vajjal is megteheted, de ha az utóbbit használod, tálalás előtt kóstold meg. Érdemes egy-két csipetnyi jó minőségű sót (például tengeri sót) belekeverni, hogy feldobja az ízét.
A felvert vajat a hűtőben, légmentesen záródó edényben tárold! így akár hónapokig is megmarad.
Forrás: Reader's Digest
Nyitókép: Shutterstock
- Ez az oka, hogy az amerikaiak nem vajazzák meg a kenyeret ›
- Ezzel az egyszerű trükkel kívül-belül tökéletes lesz a grillezett sajtos szendvicsed ›
- Vigyázz, komoly gondot okozhat ez a romlandó élelmiszer! ›
- Ez a Michelin-csillagos séf trükkje a tökéletes sült csirkéhez ›
- Ezt az egyszerű fokhagymás tésztát egy titkos összetevő teszi még finomabbá ›