
Soha ne tárold a hűtő ajtajában ezt az élelmiszert
Ha mi is azok közé tartozunk, akik minden élelmiszert a hűtő ajtajába zsúfolnak a könnyű hozzáférés érdekében, itt az ideje átgondolni a rendszert – legalábbis, ami a vajat illeti.
Bár a legtöbb hűtő ajtaján külön kis rekeszt találunk „vajtartó” néven, egy dietetikus szerint ez nem a legjobb hely a vajnak – különösen, ha nem fogy el néhány napon belül.
Az ajtórekeszt eredetileg arra tervezték, hogy az egy héten belül elfogyasztott vajat tartsuk benne. Ha viszont tovább tart, amíg elfogy, érdemes inkább a hűtő belső polcaira költöztetni
– mondja Kathleen Benson, a VNutrition dietetikusa.
Amellett, hogy az ajtóban melegebb van, mint a hűtő hátsó részében, a problémát inkább a hőingadozás jelenti. Minden egyes alkalommal, amikor kinyitjuk a hűtőt, meleg levegő áramlik be, és elsőként az ajtópolcokat éri.
Ez a folytonos melegedés és hűlés a vajat felpuhítja, majd visszakeményíti – ez gyorsítja az avasodást, és rontja az ízét
– magyarázza Benson.
A megromlott vajtól valószínűleg nem leszünk betegek, de savanykás, fura íze és szemcsés állaga lesz – ami nem túl csábító a reggeli pirítóson.
A szakértő azt tanácsolja, hogy a vajat a hűtő középső vagy felső polcán, hátul tartsuk, ahol hűvösebb és stabilabb a hőmérséklet. Ez segít megőrizni a vaj ízét, állagát és frissességét. Fontos, hogy szorosan csomagolva vagy zárt dobozban tároljuk, hogy ne vegyen át szagokat más ételektől.
-
Sós vaj: akár 5 hónapig is friss maradhat hűtve
-
Sótlan vaj: kb. 3 hónapig
-
Fagyasztva pedig akár egy évig is eláll anélkül, hogy romlana az íze.
- A sós vaj néhány napig eláll szobahőmérsékleten, ha lefedve tartjuk. Viszont a sótlan vagy ízesített vajat (például fokhagymásat) nem ajánlott kint hagyni, mert gyorsan megromlik.
A dietetikus szerint a következő ételek mind hőérzékenyek, így jobb, ha beljebb kerülnek:
Az ajtó inkább szószoknak, lekvároknak, italoknak vagy kevésbé romlékony termékeknek ideális.
Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén tisztává varázsolhatjuk…




