Két verekedő macska

Játszanak vagy verekednek a macskáid? Így tudhatod biztosan

Egyszerre több macskát tartó gazdikban valószínűleg sokszor megfogalmazódott már a kérdés, hogy a kis kedvencek vajon csak játszanak, vagy inkább verekednek. Erre a kérdésre most egy kutatócsoport tagjai próbáltak általános választ találni. Íme az eredmény!


A vizsgálati időszakban a kutatók 105 macskákról készült felvételt tekintettek meg. Ennek köszönhetően 210 házi kedvenc viselkedési formáit és mozdulatait tudták csoportosítani. Végezetül hat testbeszédi jelet neveztek meg, amikkel a macskák egymás felé közeledhetnek:

  • Inaktív: a fej és a test mozdulatlan, illetve az állat meghatározott helyzetben marad, például guggolva;
  • Birkózás: birkózó mozdulatokkal testi kontaktusban lépnek egymással;
  • Üldözés: az egyik macska üldöz, a másik pedig menekül;
  • Egyéb interaktív tevékenységek: például ápolás, közeledés, felborzolt szőrzet a háton;
  • Nem interaktív tevékenységek: önmaguk vagy egy élettelen tárgy felé irányuló tevékenység, például ivás, önnyalogatás;
  • Hangadás.

A kísérletek folytatásaként a szakértők a keletkező interakciókat elemezték, majd a felsorolt jeleket csoportosították a kapcsolatok különböző formáihoz — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében. A szakértők így megállapították, mik a játékos és az erőszakos viselkedés jellemzői, illetve, hogy van-e a kettő között átmenet.

K\u00e9t macska egym\u00e1s mellett

Fotó: Unsplash/Himanshu Choudhary

Játékos: amennyiben a macskák birkózó mozdulatokkal közelednek egymáshoz, illetve a hanghatások hiánya figyelhető meg, akkor nagy valószínűséggel csak játszanak. Ez egyébként a megfigyelt esetek 40 százalékára volt jellemző. Az esetek többségében, ha a cicák rossz viszonyt ápolnak egymással, akkor inkább elkerülik a fizikai kontaktust és védekező manővereket alkalmaznak.

Erőszakos: ez képezi a másik végletet. Ilyenkor a macskák legfőképpen agresszió, fenyegetés és behódolás jeleit mutatják. Elképzelhető például, hogy csak az egyik alany kergeti a másikat, aki a támadásokat kizárólag védekezéssel fogadja. Ennél a viszonynál már jellemző a hangoskodás. Ebbe a csoportba tartozott a megfigyelt találkozások 32 százaléka.

Közepes: az ebbe a kategóriába esett állatok jobban közelednek a játékos viselkedési formákhoz, de az erőszakosabb vonásokat is magukban hordozzák. Az ide tartozó macskák hosszabb ideig interakcióban vonnak, a két csoport között szünetekkel.

A tanulmány legnagyobb pozitívuma, hogy ez az első munka, ami tudományos szempontok alapján közelítette meg a macskák viselkedését. Többnyire az egyértelmű jelekből megállapítható az egyedek közötti viszony, de a határozottabb támpontok egyértelműbb következtetéseket vonnak maguk után a jövőben. Ez segítséget nyújthat minden kezdő macskatartó számára.

Nyitókép: Shutterstock