Fehér háttér előtt fekvő macska

Nagyon lassan pislogva kommunikálni tudsz a macskáddal

Bár a macskákról az a hír járja, hogy kissé távolságtartók, különösen a kutyákhoz képest, lehet, hogy egyszerűen csak nem beszélünk a nyelvükön.

A kutatások szerint valójában nem is olyan nehéz a macskákkal megtalálni a közös hangot, egyszerűen csak többet kell mosolyogni rájuk. Ez azonban nem a jól ismert, emberi módon mosolygást jelenti, hanem a macskák számára ismert módot: összehúzott szemmel, lassan pislogni.

Egy 2020-ban közzétett tanulmányban a tudósok macska-ember interakciókat figyeltek meg, és megerősítették, hogy a lassú pislogás arra készteti az ismerős és idegen macskákat is, hogy közeledjenek és befogadóak legyenek az ember felé, olvasható a ScienceAlert cikkében.

„Az állatok viselkedését és macskatulajdonosként is tanulmányozó emberként, nagyszerű, hogy be tudtuk mutatni, hogy a macskák és az emberek képesek ilyen módon kommunikálni. Ez olyan dolog, amit sok macskatulajdonos már korábban is sejtett, ezért izgalmas, hogy bizonyítékot találtunk rá”

– mondta el Karen McComb pszichológus, az angliai Sussexi Egyetem munkatársa a tanulmány eredményeinek közzétételekor.

Ha sok időt töltöttünk már macskák közelében, valószínűleg láttuk már a részben csukott szemű arckifejezésüket, amelyet lassú pislogás követ. Ez hasonló ahhoz, ahogyan az emberi szemek mosolygáskor összeszűkülnek, és általában akkor fordul elő, amikor a cica nyugodt és elégedett, egyfajta macskamosolyként értelmezhető.

A különböző anekdotikus bizonyítékok, melyek macska gazdiktól származnak, arra utalnak, hogy az emberek képesek lemásolni a macskák előbb említett arckifejezését, hogy azt kommunikálják a házi kedvencek felé, hogy barátságosak és nyitottak az interakcióra.

Az ezt vizsgáló tanulmányban egy pszichológusokból álló csapat két kísérletet végzett annak megállapítására, hogy a macskák másképp viselkednek-e a lassan pislogó emberekkel szemben.

Az első kísérletben a gazdik lassan pislogtak 21 darab, 14 különböző háztartásból származó macskára. Miután az állatok kényelmesen elhelyezkedtek otthoni környezetükben valamelyik ponton, gazdáikat arra kérték, üljenek le körülbelül egy méterre tőlük, és lassan pislogjanak, amikor a macska rájuk néz.

Eközben kamerákkal rögzítették a gazdák és a macska arcát is, majd az eredményeket összehasonlították azzal, amikor a macskák emberi interakció nélkül pislognak. Az eredmények azt mutatták, hogy a macskák nagyobb valószínűséggel pislognak lassan a gazdáikra, miután az lassan pislogott rájuk, mint amikor nincs semmilyen interakció.

A második kísérlet során 24 darab, nyolc különböző háztartásból származó macska vett részt, de itt nem a gazdáik pislogtak, hanem a kísérletet végző kutatók, akiknek korábban nem volt semmilyen kapcsolatuk a macskával. Kontrollként a macskákról kamerával felvették, hogy reagálnak a pislogás nélküli feltételre, amelyben az emberek pislogás nélkül bámulták a macskákat.

A kutatók ugyanúgy, lassan pislogva néztek a macskákra, mint az első kísérletben a gazdik, de itt annyival kiegészítve, hogy kinyújtották a kezüket a macska felé. Azt tapasztalták, hogy a macskák nemcsak nagyobb valószínűséggel pislogtak vissza, hanem nagyobb valószínűséggel közeledtek az emberek kezéhez, miután az pislogott.

„Ez a tanulmány az első, amely kísérlettel vizsgálja a lassú pislogás szerepét a macska-ember kommunikációban. És ez olyan dolog, amit te magad is kipróbálhatsz a saját macskáddal otthon, vagy olyan macskákkal, akikkel az utcán találkozol. Ez egy nagyszerű módja a macskákkal való kötődés fokozásának. Próbáld ki, hogy a szemedet összeszűkítve nézel rájuk, mintha nyugodtan mosolyognál, majd pár másodpercre becsukod a szemed. Meglátod, ők maguk is ugyanígy reagálnak majd, és egyfajta beszélgetésbe kezdhetsz velük”

– mondta McComb.

Bár a kutyák talán sokkal nyíltabbak a macskáknál, de a macskabarátok számára a lassú pislogás jelensége talán nem okoz meglepetést. Az elmúlt évek kutatásai kimutatták, hogy a macskaféléket sokkal jobban összehangolják emberi lakótársaikkal, mint azt korábban feltételezték, és hogy nem igazán jó a kutyákkal való összehasonlításuk.

A macskák például kedvesen reagálnak azokra az emberekre, akik befogadóak velük szemben, szóval ha a cicákat távolságtartónak találjuk, nem biztos, hogy a macskával van baj.

Hasonlóan, a macskák visszhangozzák a velük élő emberek személyiségjegyeit, ami összefügghet azzal, miért veszik észre, ha a gazdájuk szomorú. Emellett a nevüket is felismerik (bár sokszor inkább figyelmen kívül hagyják őket). Meglepően mélyen kötődnek a gazdájukhoz.

Azt nem tudni, miért pislognak olyan lassan az emberre, de valószínűleg ez a jóindulatú szándékok jelzésére szolgál, mivel a macskák a folyamatos bámulást fenyegetésként értelmezik. De az is lehetséges, hogy azért fejlesztették ki ezt a kifejezést, mert az emberek pozitívan reagálnak rá.

Nyitókép: Shutterstock