Gyümölcsök

Ez a finom gyümölcs természetes módon csökkenti a magas vérnyomást​

A magas vérnyomás problémája rengeteg embert érint világszerte, a szakértők pedig folyamatosan fejlesztik és keresik a legjobb gyógyítási módokat. Egy kutatás most bebizonyította, hogy egy bizonyos gyümölcs természetes úton garantálja azt a javulást, mint némelyik gyógyszeres kezelés.


A tanulmány adatgyűjtési időszakában a szakértők 40 egészséges embert kértek fel alanynak. Őket a kísérletekhez két randomizált csoportba sorolták. Míg az egyik társaságban résztvevők 200 gramm áfonyát tartalmazó italt kaptak, addig a másikban egy olyan placebofolyadékot, melyben egyáltalán nem volt ez a gyümölcs.

Végeredményként megállapították, hogy az áfonyával dúsított lé 20 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Ezzel hasonló hatást tudott elérni, mint a legtöbb vérnyomáscsökkentésre létrehozott gyógyszer, mindezt természetes úton.

A kutatók elárulták, hogy ez a gyümölcsben található antociánoknak, azaz az antioxidánsoknak köszönhető. Ezek adják a különböző gyümölcsök és zöldségek rózsaszín, vörös, lila és kék színét, viszont emellett más rejtett hasznuk is van. Többek között az, hogy javítják az endothel sejtek működését, melyek egyfajta gátként érvényesülnek a vér és az emberi test szövetei között — olvashatjuk a PsyBlog cikkében.

\u00c1fonyaszemek egy feh\u00e9r t\u00e1lban

Fotó: Unsplash/Joanna Kosinska

A tanulmány első számú szerzője így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„Ha az áfonya mindennapos fogyasztása után az erek működésében tapasztalt változások egy ember egész életén át fennmaradnának, akkor akár 20 százalékkal is csökkenthetnék a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.”

Mindezek mellé még azt is hozzáfűzte, hogy a legjobb egészben fogyasztani az áfonyát, hiszen úgy minden jótékony hatását ki lehet használni az egészség megőrzése érdekében.