Pénzérmén álló figurák

Visszakaptad az SZJA-t? Jótékonyan is felhasználhatod

A Továbbadó nevű kezdeményezés célja, hogy a gyereket nevelő szülők idén visszakapott, egész éves SZJA-jukkal a számukra fontos szervezeteket, sajtótermékeket vagy mozgalmakat támogassák. Mutatjuk a részleteket.

„2022 februárjában mindenki, aki gyermeket nevel, visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját*. Idén először te dönthetsz arról, hogy mire fordítod az adódat. Természetesen sokan vannak úgy, hogy ez a visszakapott pénz jól jön a családi kasszában, de reméljük, hogy vannak olyanok is, akik ennek egy részét (vagy az egészet) jótékonysági célra fogják költeni. Jól támogatni sem annyira egyszerű! Meg kell találni a megfelelő célt és a megfelelő szervezetet. Lehet ez a gyerekek iskoláját segítő alapítvány, a helyi közösséget támogató egyesület vagy az felekezetedhez tartozó karitatív szervezet. Fontos, hogy ezeknek a szervezeteknek a kis segítség is sokat jelent”

– olvasható a Továbbadó nevű kezdeményezés oldalán, melyet Fernezelyi Márton informatikus és Váradi Luca szociológus indított nemrég.

Megmarad így az 1%-os felajánlás lehetősége?

2022 február közepén mintegy 1,5 millió családi kedvezményre jogosult adózó kapja vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját, maximum 809 000 Ft-ot. Ez azt jelenti, hogy egy kétgyermekes, bruttó 400 000 Ft-ot kereső ember közel 500 000 Ft adót fog kézhez kapni.

Bár olyan hírek is szárnyra kaptak a visszatérítéssel kapcsolatban, hogy így az 1%-os felajánlások is elveszhetnek erre az évre, ez nem igaz. Az adó visszatérítésről rendelkező kormányrendelet (A Kormány 560/2021. (IX. 30.) Korm. rendelete) a 4.§-ban rendezi, hogy a 2021-ben felajánlott 1%+1% az adó visszatérítésé ellenére állami támogatás formájában megilleti a civil szervezeteket és az egyházakat.

Hogyan támogathatok?

Ha tudjuk az általunk támogatni kívánt szervezet nevét, viszonylag könnyű a dolgunk, keressük meg az Adjukössze.hu -n található civil szervezeti adatbázisban vagy a Civil szervezetek névjegyzékében, ahol szinte minden, az adományozáshoz szükséges adatot megtaláljuk. Az egyes szervezet bankszámlaszámát azok weboldalán érdemes keresni.