zabkása

Unod a zabkását? Így dobd fel háromféleképpen, pillanatok alatt – recept!

A zabkása alapvetően a magas rosttartalma miatt egészséges reggelinek számít. Habár gyümölcsökkel, magvakkal és akár zöldségekkel is sokféleképpen variálható, hamar rá lehet unni az ízére. Hogy elkerüljük az egyhangú étkezéseket, mutatunk három izgalmas, tápláló – és édes reggelit: duplacsokis, mogyoróvajas-epres és szimpla zabpelyhes banánkenyér.

​Hozzávalók a banánkenyérhez:

zabpelyhes ban\u00e1nkeny\u00e9r

Fotó: Shutterstock

  • 28 g sótlan vaj;
  • 3 közepes méretű érett banán;
  • 100 g zabkorpa;
  • 6 dl tej (ízlés szerint lehet növényi változat is);
  • 50 g világos barna cukor;
  • 1 tojás;
  • 1 teáskanál vanília kivonat;
  • 1 teáskanál sütőpor;
  • fél teáskanál őrölt fahéj;
  • fél teáskanál tengeri só;
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió;
  • 45 g étcsokoládé reszelve;
  • apróra vágott dió a tálaláshoz (opcionális);
  • juharszirup a tálaláshoz (opcionális).

Plusz hozzávalók a duplacsokis változathoz:

  • 45 g cukrozatlan kakaópor;
  • szeletelt mandula;
  • cukrozott vagy cukrozatlan szárított kókuszreszelék;
  • juharszirup a tálaláshoz.

Plusz hozzávalók a mogyoróvajas-epres változathoz:

  • 45 g mogyoróvaj;
  • 160 g eper;
  • apróra vágott, enyhén sózott földimogyoró;
  • eperlekvár a tálaláshoz.

Így készítsük el:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius-fokra. Kenjünk ki vajjal egy sütőformát és tegyük félre.
  2. Egy nagy tálban villával pépesítsük simára a banánt. Adjuk hozzá a zabot, a tejet, a barna cukrot, a tojást, az olvasztott vajat, a vaníliát, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót, majd keverjük alaposan össze.
  3. Öntsük a keveréket az előkészített sütőformába, és szórjuk meg a tetejét a csokoládédarabkákkal. Süssük addig, amíg a zabpehely megdermed, és a közepe már nem laza, nagyjából 30-35 percig.
  4. Vágjuk az elkészült zabpelyhet négyzetekre, és tálaljuk dióval vagy/és juharsziruppal.

Így készítsük el a duplacsokis verziót:

  1. Készítsük el a tésztát a fentebb olvasható utasítás szerint, majd a zabkeverék adjuk hozzá a kakaóport.
  2. Tálaláskor hagyjuk dió helyett szórjuk meg mandulával, kókuszreszelékkel és locsoljuk le juharsziruppal.

Így készítsük el a mogyoróvajas-epres változatot:

  1. Készítsük el a tésztát a fentebb olvasható utasítás szerint, majd a zabkeverék adjuk hozzá a mogyoróvajat.
  2. Hagyjuk ki a csokoládéforgácsot, helyette szórjuk meg a felszeletelt eperrel.
  3. Tálaláskor a dió és juharszirup helyett öntsünk rá eperlekvárt és szórjuk meg egy kevés mogyoróval.

Forrás: Pure Wow

Nyitókép: Shutterstock