
Unod a zabkását? Így dobd fel háromféleképpen, pillanatok alatt – recept!
A zabkása alapvetően a magas rosttartalma miatt egészséges reggelinek számít. Habár gyümölcsökkel, magvakkal és akár zöldségekkel is sokféleképpen variálható, hamar rá lehet unni az ízére. Hogy elkerüljük az egyhangú étkezéseket, mutatunk három izgalmas, tápláló – és édes reggelit: duplacsokis, mogyoróvajas-epres és szimpla zabpelyhes banánkenyér.

Hozzávalók a banánkenyérhez:
Fotó: Shutterstock
- 28 g sótlan vaj;
- 3 közepes méretű érett banán;
- 100 g zabkorpa;
- 6 dl tej (ízlés szerint lehet növényi változat is);
- 50 g világos barna cukor;
- 1 tojás;
- 1 teáskanál vanília kivonat;
- 1 teáskanál sütőpor;
- fél teáskanál őrölt fahéj;
- fél teáskanál tengeri só;
- fél teáskanál őrölt szerecsendió;
- 45 g étcsokoládé reszelve;
- apróra vágott dió a tálaláshoz (opcionális);
- juharszirup a tálaláshoz (opcionális).
Plusz hozzávalók a duplacsokis változathoz:
- 45 g cukrozatlan kakaópor;
- szeletelt mandula;
- cukrozott vagy cukrozatlan szárított kókuszreszelék;
- juharszirup a tálaláshoz.
Plusz hozzávalók a mogyoróvajas-epres változathoz:
- 45 g mogyoróvaj;
- 160 g eper;
- apróra vágott, enyhén sózott földimogyoró;
- eperlekvár a tálaláshoz.
Így készítsük el:
- Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius-fokra. Kenjünk ki vajjal egy sütőformát és tegyük félre.
- Egy nagy tálban villával pépesítsük simára a banánt. Adjuk hozzá a zabot, a tejet, a barna cukrot, a tojást, az olvasztott vajat, a vaníliát, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót, majd keverjük alaposan össze.
- Öntsük a keveréket az előkészített sütőformába, és szórjuk meg a tetejét a csokoládédarabkákkal. Süssük addig, amíg a zabpehely megdermed, és a közepe már nem laza, nagyjából 30-35 percig.
- Vágjuk az elkészült zabpelyhet négyzetekre, és tálaljuk dióval vagy/és juharsziruppal.
Így készítsük el a duplacsokis verziót:
- Készítsük el a tésztát a fentebb olvasható utasítás szerint, majd a zabkeverék adjuk hozzá a kakaóport.
- Tálaláskor hagyjuk dió helyett szórjuk meg mandulával, kókuszreszelékkel és locsoljuk le juharsziruppal.
Így készítsük el a mogyoróvajas-epres változatot:
- Készítsük el a tésztát a fentebb olvasható utasítás szerint, majd a zabkeverék adjuk hozzá a mogyoróvajat.
- Hagyjuk ki a csokoládéforgácsot, helyette szórjuk meg a felszeletelt eperrel.
- Tálaláskor a dió és juharszirup helyett öntsünk rá eperlekvárt és szórjuk meg egy kevés mogyoróval.
Forrás: Pure Wow
Nyitókép: Shutterstock