Nem minden esetben egészséges a zabkása reggelire
Nehéz hibázni, ha a teljes kiőrlésű, kiváló tápanyag-összetételű zabot választjuk, de ha az ízesített, instant zabpelyhet esszük, annál már nagyon más a helyzet.
Beth Czerwony, regisztrált dietetikushoz, RD-hez fordulunk néhány kanálnyi tudásért a témában.
A zabpehelynek számos egészségügyi előnye van, mivel többek között tele van fehérjével és élelmi rostokkal.
Csökkenti a koleszterinszintet
Kutatások szerint naponta egy tál zabpehely fogyasztása csökkentheti az összkoleszterin és az artériákat elzáró rossz koleszterin szintjét. Egy tanulmány szerint az emberek már hat hét után jelentős változásokat tapasztaltak a koleszterinszintjükben, miután a zabpelyhet beépítették a napi étrendjükbe.
Javítja a vércukorszint szabályozását
A zabpehelyben lévő béta-glükán nevű oldható rosttípus a koleszterinre gyakorolt hatása mellett a béta-glükán a glükóz (vagy cukor) vérbe való felszívódását is lassíthatja. A zabpehely elfogyasztása után a béta-glükán gélszerű oldattá bomlik le, amely vastag ragacsrétegként bevonja a bélrendszert és természetes módon lelassítja, hogy a cukor milyen gyorsan kerül a véráramba. Egyes tanulmányok szerint a zabpehely éppen ezért ideális étel a 2-es típusú cukorbetegek számára.
Elősegíti a fogyást
Étkezés után a zabpehely hajlamos elnehezíteni a gyomrunkat, ami segíthet a könnyebb emésztésben. Ha hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat evés után, könnyebben tudjuk tartani a fő étkezéseket anélkül, hogy egészségtelen nassolnivalókat ennénk a köztes időben, ez pedig csökkenti az esetlegesen elfogyasztott plusz kalóriákat.
A kutatók megállapítása szerint a zabfogyasztás csökkentheti:
- a testsúlyt
- a testtömegindexet (BMI)
- a testzsírt
- a derék-csípő arányt
Rendszeres bélmozgás elősegítése
Rostokban gazdag összetétele miatt a zabpehely szabályozó hatással lehet a székletürítési szokásokra. Az idősebb felnőttekre összpontosító tanulmányok azt is kimutatták, hogy a zabkorpa fogyasztása megszüntetheti a hashajtók szedésének szükségességét, ami gyakori problémát jelent a kor előrehaladtával.
Nem mindegyik zabkása egészséges
Az ízesített zabpehelyhek gyakran annyi cukrot tartalmaznak, hogy a zab által nyújtott alapvető tápérték egy részét elvesztik.
Fontos, hogy mindig megnézzük a csomagoláson a tápérték jelöléseket, és keressük a hozzáadott cukrot. Ha ilyet találunk, érdemes más fajtát választanunk.
Ha a zabpehely semleges ízét szeretnénk feldobni, cukor helyett válasszuk a gyümölcsöt vagy fűszereket, esetleg alternatív édesítőszereket, például barna cukrot vagy juharszirupot.
(Cleveland Clinic Health Essentials)
Nyitókép: Shutterstock