Csokidarabos zabpelyhes cookie-k tányéron

Köszöntsd a tavaszt ezzel a finom zabpelyhes cookie-val!

Ízletesek és könnyen összedobhatók.


Hozzávalók

  • 240 g általános liszt
  • 135 g egyperces zabpehely
  • 213 g sötét vagy világos barna cukor
  • 50 g kristálycukor
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 500 g sótlan vaj, megolvasztva és kissé lehűtve
  • 3 evőkanál méz vagy melasz
  • 3 nagy tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál kóser só
  • 250 g félédes csokoládéforgács vagy -darabkák (opcionális)
  • 200 g aranyszínű mazsola (opcionális)

Elkészítés:

1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a barna cukrot, a kristálycukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat és az őrölt szerecsendiót.

2. Egy közepes tálban keverjük össze az olvasztott sótlan vajat, a mézet, 3 nagy tojást, a vaníliakivonatot és a kóser sót.

3. Tegyük át a lisztes keverékhez, és finoman hajtsuk össze, amíg éppen csak összeáll; a tészta ragacsos és lágy lesz. Hajtogassuk bele a csokoládéforgácsot és a mazsolákat, ha szeretnénk.

Zabpelyhes cookie-k egym\u00e1son

Fotó: Unsplash

4. Fedjük le és tegyük a hűtőbe 1 órára, hogy megszilárduljon.

5. Rendezzünk el 2 rácsot, hogy a sütőt harmadoljuk, és melegítsük fel a sütőt 175ºC-ra. Béleljünk ki 2 peremezett sütőlapot sütőpapírral.

6. A süteménytésztát 3 evőkanálnyi adagokban csepegtessük a sütőlapokra, egyenletesen elosztva egymástól, laponként 6 darabot. Süssük, a sütőpapírokat a sütőlapok között és a sütés felénél elölről hátrafelé forgatva, amíg a sütik a széleken aranybarnára sülnek, összesen 10-12 percig.

7. Hagyjuk 5 percig hűlni a sütőlapon, majd tegyük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Ismételjük meg a maradék süteménytészta sütését a kihűlt sütőlapokon (a sütőpapírt újra felhasználhatjauk).

A süteménytésztát a tepsiben szilárdan lefagyaszthatjuk, majd egy légmentesen záródó zacskóban akár 2 hónapig is tárolhatjuk.

A sütik légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten legfeljebb 3 napig tárolhatók.

(Kitchn)

Nyitókép: Shutterstock