
Köszöntsd a tavaszt ezzel a finom zabpelyhes cookie-val!
Ízletesek és könnyen összedobhatók.
Hozzávalók
- 240 g általános liszt
- 135 g egyperces zabpehely
- 213 g sötét vagy világos barna cukor
- 50 g kristálycukor
- 1 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
- 500 g sótlan vaj, megolvasztva és kissé lehűtve
- 3 evőkanál méz vagy melasz
- 3 nagy tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál kóser só
- 250 g félédes csokoládéforgács vagy -darabkák (opcionális)
- 200 g aranyszínű mazsola (opcionális)
Elkészítés:
1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a barna cukrot, a kristálycukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat és az őrölt szerecsendiót.
2. Egy közepes tálban keverjük össze az olvasztott sótlan vajat, a mézet, 3 nagy tojást, a vaníliakivonatot és a kóser sót.
3. Tegyük át a lisztes keverékhez, és finoman hajtsuk össze, amíg éppen csak összeáll; a tészta ragacsos és lágy lesz. Hajtogassuk bele a csokoládéforgácsot és a mazsolákat, ha szeretnénk.
Fotó: Unsplash
4. Fedjük le és tegyük a hűtőbe 1 órára, hogy megszilárduljon.
5. Rendezzünk el 2 rácsot, hogy a sütőt harmadoljuk, és melegítsük fel a sütőt 175ºC-ra. Béleljünk ki 2 peremezett sütőlapot sütőpapírral.
6. A süteménytésztát 3 evőkanálnyi adagokban csepegtessük a sütőlapokra, egyenletesen elosztva egymástól, laponként 6 darabot. Süssük, a sütőpapírokat a sütőlapok között és a sütés felénél elölről hátrafelé forgatva, amíg a sütik a széleken aranybarnára sülnek, összesen 10-12 percig.
7. Hagyjuk 5 percig hűlni a sütőlapon, majd tegyük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Ismételjük meg a maradék süteménytészta sütését a kihűlt sütőlapokon (a sütőpapírt újra felhasználhatjauk).
A süteménytésztát a tepsiben szilárdan lefagyaszthatjuk, majd egy légmentesen záródó zacskóban akár 2 hónapig is tárolhatjuk.
A sütik légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten legfeljebb 3 napig tárolhatók.
(Kitchn)
Nyitókép: Shutterstock