3 konyhai alapszabály, amit először tanítanak meg a szakácsiskolában
szeptember 25., 2025  ●  Gasztronómia  ●  in.hu

3 konyhai alapszabály, amit először tanítanak meg a szakácsiskolában

Egy főzőiskola tanára három olyan alapelvet tanult meg, amelyek azóta is végigkísérik a főzésben – és amelyeket bárki alkalmazhat az otthoni konyhában. Ezek az egyszerű, mégis hatékony szabályok segítenek abban, hogy tisztábban, ízletesebben és szervezettebben dolgozzunk.

1. Takarítsunk már főzés közben

A konyhai káosz könnyen átragad a hangulatunkra. Ha halmokban állnak a koszos edények, kifolyt a szósz, és mindenütt morzsák hevernek, az stresszes légkört teremt. Fordítva viszont, ha tiszta a munkaterület, nyugodtabban, koncentráltabban tudunk főzni. Egy idő után beépül a rutinunkba a szokás, hogy már főzés közben letöröljük a konyhapultot, elöblítjük a tálakat és rendszerezzük az alapanyagokat.

2. Mindig kóstoljuk meg az ételt már főzés közben

Sokan csak a tálalásnál szembesülnek azzal, hogy az ételük sótlan vagy fűszerezés nélküli. A megoldás egyszerű: kóstolni kell főzés közben, lehetőleg többször is. A só, a bors, egy csepp citromlé vagy egy kevés extra fűszer csodát tehet, de ezt csak akkor vesszük észre, ha közben ellenőrizzük az ízeket. Egy étel sosem „kész”, amíg nem kóstoltuk meg, és nem finomítottunk rajta.

3 konyhai alapszabály, amit először tanítanak meg a szakácsiskolában
Fotó: Gorodenkoff/Shutterstock
3. Mindent címkézzünk fel

Maradék mindig akad, de vajon két nap múlva emlékszünk még, mi van abban az átlátszó dobozban? A címkézés nemcsak megkönnyíti a rendszerezést, hanem segít abban is, hogy időben kidobjuk, ami már nem biztonságos. Egy egyszerű ragasztószalag és filctoll bőven elég: írjuk rá, mi van benne, és mikor került a hűtőbe. 

Nyitókép: Drazen Zigic/Shutterstock
szeptember 20., 2025  ●  Gasztronómia

Gordon Ramsay megsúgta a tökéletes rántotta elkészítésének…

szeptember 21., 2025  ●  Gasztronómia

Diana hercegé imádta ezt a reggelit, még mielőtt divatba…