
július 27., 2025 ● Gasztronómia ●
in.hu
Így készítsd el könnyen a fagyasztott joghurtot
A fagyasztott joghurt – eredeti nevén frozen yogurt – tökéletes desszert lehet a nyáron, hiszen amellett, hogy édes és krémes, még hűsítő is. Bár az alábbi recept eperrel készül, gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel kombinálhatjuk. Mutatjuk, hogy készül egyszerűen a fagyasztott joghurt.
Hozzávalók:
- 150 g natúr, teljes kiőrlésű görög joghurt;
- 160 g fagyasztott eper és/vagy málna;
- 30 ml tejszín (opcionális);
- 2 evőkanál cukor (kb. 25 g);
- egy csipet só;
- 2 evőkanál durvára vágott fehér csokoládé (kb. 20–25 g);
- 1 teáskanál kókuszolaj (kb. 5 ml);
- fél teáskanál matcha por (kb. 1 g).
Így készítsük el:
- Pürésítsük a görög joghurtot (egy keveset tegyünk félre), a fagyasztott epret és/vagy málnát, a tejszínt (ha használjuk), a cukrot és egy csipet sót turmixgépben. Ha szükséges, nyomkodjuk le spatulával, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek, de az állag ne legyen túl folyós. Akkor jó, ha sűrű, krémes, mint egy turmix.
- Kaparjuk vissza a joghurtos keveréket a félretett dobozba vagy tegyük át egy másik fagyasztásra alkalmas edénybe. Fedjük le, és fagyasszuk le legalább 30 percre, de legfeljebb 2 órára, amíg szilárd tapintású nem lesz (ne hagyjuk bent túl sokáig, különben jeges lesz az állaga).
- Közvetlenül tálalás előtt olvasszuk meg a fehér csokoládét és a kókuszolajat egy kisebb, mikrohullámú sütőbe tehető tálban, körülbelül 45 másodperc alatt. Adjuk hozzá a matchát, keverjük simára, és hagyjuk kicsit hűlni, körülbelül 5 percig.
- Kanalazzuk a fagyasztott joghurtot egy tálalótálba, majd öntsük rá a fehér csokoládés keveréket. Tálalás előtt hagyjuk állni, amíg szilárd réteg nem képződik a tetején.

Fagyasztott joghurt, gyümölcsökkel.
Fotó: Rimma Bondarenko/Shutterstock
Bár elsőre azt gondolnánk, hogy érdemes nagyobb adagot készíteni, amit fagyasztóban tárolva később is el tudunk fogyasztani, inkább csak akkora mennyiséggel dolgozzunk, amit frissen el is fogyasztunk. Ennek egyszerű oka van: a joghurt a fagyasztóban idővel jegessé, kásás állagúvá válik, ami tönkreteheti az ízélményt.
Forrás: Bon appétit
Nyitókép: Fagyasztott joghurt, gyümölcsökkel./Rimma Bondarenko/Shutterstock
október 10., 2025 ● Gasztronómia
október 19., 2025 ● Gasztronómia
Neked is ki kell próbálnod az Aperol Spritz őszi változatát!