
december 21., 2025 ● Gasztronómia ●
Szántó Eszter
4 klasszikus karácsonyi desszert, ami az ünnepi szezon kedvence lesz
Néha a legegyszerűbb, régi karácsonyi desszertek hozzák vissza legjobban az ünnepek varázsát. Ezek a klasszikus finomságok nosztalgiával töltik meg a konyhát, és felidézik a gyerekkor meghitt karácsonyait.
1. Cseresznyés kókuszgolyó
Hozzávalók (kb. 20-24 darabhoz):
- 1 üveg (kb. 280 g) maraschino koktélcseresznye, jól lecsepegtetve és szárazra törölve
- 150 g darált háztartási keksz
- 100 g kókuszreszelék
- 200 g sűrített tej (édesített)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- További kókuszreszelék a kókuszgolyókra
- 50 g finomra vágott dió vagy pekándió (opcionális)
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverjük össze a darált kekszet, a kókuszreszeléket és a sűrített tejet, amíg puha, formázható tésztát kapunk.
- Adjuk hozzá a vaníliakivonatot.
- Óvatosan forgassuk bele a cseresznyéket, hogy minden gombócba jusson egy kis piros szín. Ha szeretnénk, keverjük bele a diót is.
- Nedves kézzel formázzunk 2-2,5 cm-es golyókat.
- Forgassuk meg őket a plusz kókuszreszelékben.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tálcára.
- Hűtsük legalább 2 órán át hűtőben, hogy kellően megdermedjenek.
2. Mogyoróvajas grillázs
Hozzávalók:
- 200 g kristálycukor
- 60 ml víz
- 55 gvaj
- 150 g szárazon pörkölt, sótlan földimogyoró
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- Tapadásmentes sütőspray (vagy kevés olaj a kenéshez)
Elkészítés
- Keverjük össze a mogyorót, a sót és a szódabikarbónát egy kis tálban, a vajat pedig tegyük a keverék mellé, hogy kéznél legyen.
- Béleljünk ki egy kis tepsit (kb. 20×30 cm) sütőpapírral, és fújjunk rá vékonyan tapadásmentes spray-t.
- Egy közepes, vastag falú lábasban keverjük össze a cukrot és a vizet. Addig kevergessük, amíg a cukor enyhén benedvesedik, majd tegyük közepes lángra és forraljuk fel.
- Amikor forrni kezd, ne keverjük tovább, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Amint felforrt, adjuk hozzá a vajat, majd helyezzünk a lábasba egy cukorhőmérőt.
- Közepes-alacsony lángon főzzük tovább, időnként megforgatva a lábast, amíg a karamell 150-155°C-os nem lesz és szép arany színt kap.
- Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mogyorós keveréket, és gyorsan, 4-5 mozdulattal keverjük össze. A szódabikarbóna miatt erősen fel fog habosodni.
- Azonnal öntsük a masszát az előkészített tepsibe, és spatulával simítsuk el vékony, egyenletes rétegben.
- Hagyjuk 30 percig hűlni és keményedni, majd törjük darabokra (kb. 5 cm-es darabok), és már fogyasztható is.
3. Mézeskalács figurák
Hozzávalók (kb. 30-40 darabhoz, mérettől függően):
Tészta:
- 225 g vaj
- 200 g cukor
- 340 g melasz (ha nincs, jó a sötét nádméz / fekete szirup is)
- 1 db tojás
- 2 evőkanál fehér ecet
- 1 ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 625 g finomliszt
Máz:
- 500 g porcukor
- 3 evőkanál tej (vagy amennyitől sűrű, de kenhető máz lesz)
Elkészítés:
- A vajat, a cukrot és a melaszt keverjük krémesre (robotgéppel a legjobb).
- Adjuk hozzá a tojást és az ecetet, majd keverjük tovább.
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, só, fűszerek) egy tálban.
- Adjuk a száraz keveréket a nedveshez, és gyúrjuk össze, amíg egynemű, puha tészta nem lesz.
- Formázzuk a tésztát két koronggá, majd csomagoljuk fóliába.
- Pihentessük hűtőben 3 órát, vagy fagyasztóban 30 percet.
- A sütőt melegítsük elő 190°C-ra (légkeverésen 175°C-ra).
- Nyújtsuk a tésztát kb. 6 mm vastagra.
- Szaggassuk ki a figurákat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 6-8 percig süssük. Akkor jó, amikor enyhén felpuffad, repedezni kezd, és ha finoman megérintjük, visszarugózik. Fontos: ne barnuljon meg alul, különben ropogós lesz, nem puha.
- A kész mézeskalácsokat hagyjuk kihűlni.
Máz készítése:
- Keverjük el a porcukrot kevés tejjel.
- A tejet nagyon lassan, 1 teáskanalanként adjuk hozzá – könnyű túl hígra keverni.
- Mersítsük bele a sűrű, sima mázba belemerítjük a mézeskalácsok tetejét.
- Spatulával vagy kés lapjával húzzuk le a felesleget, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk.
- Tegyük sütőpapírra, és hagyjuk száradni 1 órát, mielőtt egymásra rétegeznénk.
4. Karácsonyi pohárkrém
Hozzávalók
Brownie réteg:
- 1 csomag bolti brownie-keverék
- 2 db tojás
- 80 ml semleges olaj vagy olvasztott vaj
Málnaöntet:
- 300 g fagyasztott málna
- 3 evőkanál kristálycukor
Hozzávalók:
- 250 g eper, szeletelve
- 500 ml tejszínhab (lágy habbá verve)
- 600 g kész vaníliás puding / vaníliakrém
- 125 g friss málna
- 1-2 db Flake csokoládé (vagy bármilyen könnyen morzsolható tejcsokoládé)
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
- A brownie-keveréket a tojással és olajjal együtt süssük meg.
- Hűtsük ki teljesen (akár egy nappal előbb is elkészíthető).
- Vágjuk 2-2,5 cm-es kockákra, és osszuk 3 egyenlő részre.
- A fagyasztott málnát és a cukrot tegyük egy hőálló tálba.
- Mikróban 1 percig nagy fokozaton melegítsük, majd keverjük át.
- Újabb 1 percig melegítsük, és keverjük át ismét.
- Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A pohérkrémes tál aljába tegyük a szeletelt eper felét, és öntsük rá a málnaöntet egyharmadát.
- Terítsük ré az első brownie-réteget, és óvatosan simítsuk rá a felvert tejszín felét.
- Erre kerül egy vastag réteg vaníliakrém, amit simítsunk el a tál széléig.
- Öntsük rá a málnaöntet második harmadát, majd a második brownie-réteget. Erre jön a maradék eper, majd a maradék vaníliakrém.
- Tegyük a tetejére a harmadik brownie-réteget és a málnaöntet utolsó harmadát.
- Fedjük be a maradék tejszínhabbal, szépen elsimítva, és a tetejére szórjunk morzsolt csokit, friss málnát és egy kevés porcukort.
- Legalább 3 órára, de inkább egész éjszakára tegyük a hűtőbe. A friss málnát és a porcukrot közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá.
Nyitókép: Anna_Pustynnikova/Shutterstock
december 23., 2025 ● Gasztronómia
december 22., 2025 ● Gasztronómia

