4 klasszikus karácsonyi desszert, ami az ünnepi szezon kedvence lesz
december 21., 2025  ●  Gasztronómia  ●   Szántó Eszter Szántó Eszterszerző fotója

4 klasszikus karácsonyi desszert, ami az ünnepi szezon kedvence lesz

Néha a legegyszerűbb, régi karácsonyi desszertek hozzák vissza legjobban az ünnepek varázsát. Ezek a klasszikus finomságok nosztalgiával töltik meg a konyhát, és felidézik a gyerekkor meghitt karácsonyait.

1. Cseresznyés kókuszgolyó

Hozzávalók (kb. 20-24 darabhoz):

  • 1 üveg (kb. 280 g) maraschino koktélcseresznye, jól lecsepegtetve és szárazra törölve
  • 150 g darált háztartási keksz 
  • 100 g kókuszreszelék
  • 200 g sűrített tej (édesített)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • További kókuszreszelék a kókuszgolyókra
  • 50 g finomra vágott dió vagy pekándió (opcionális)

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a darált kekszet, a kókuszreszeléket és a sűrített tejet, amíg puha, formázható tésztát kapunk.
  2. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot.
  3. Óvatosan forgassuk bele a cseresznyéket, hogy minden gombócba jusson egy kis piros szín. Ha szeretnénk, keverjük bele a diót is.
  4. Nedves kézzel formázzunk 2-2,5 cm-es golyókat.
  5. Forgassuk meg őket a plusz kókuszreszelékben.
  6. Tegyük sütőpapírral bélelt tálcára.
  7. Hűtsük legalább 2 órán át hűtőben, hogy kellően megdermedjenek.
2. Mogyoróvajas grillázs

Hozzávalók:

  • 200 g kristálycukor
  • 60 ml víz 
  • 55 gvaj 
  • 150 g szárazon pörkölt, sótlan földimogyoró
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • Tapadásmentes sütőspray (vagy kevés olaj a kenéshez)

Elkészítés

  1. Keverjük össze a mogyorót, a sót és a szódabikarbónát egy kis tálban, a vajat pedig tegyük a keverék mellé, hogy kéznél legyen.
  2. Béleljünk ki egy kis tepsit (kb. 20×30 cm) sütőpapírral, és fújjunk rá vékonyan tapadásmentes spray-t.
  3. Egy közepes, vastag falú lábasban keverjük össze a cukrot és a vizet. Addig kevergessük, amíg a cukor enyhén benedvesedik, majd tegyük közepes lángra és forraljuk fel.
  4. Amikor forrni kezd, ne keverjük tovább, csak óvatosan forgassuk a lábast.
  5. Amint felforrt, adjuk hozzá a vajat, majd helyezzünk a lábasba egy cukorhőmérőt.
  6. Közepes-alacsony lángon főzzük tovább, időnként megforgatva a lábast, amíg a karamell 150-155°C-os nem lesz és szép arany színt kap.
  7. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mogyorós keveréket, és gyorsan, 4-5 mozdulattal keverjük össze. A szódabikarbóna miatt erősen fel fog habosodni.
  8. Azonnal öntsük a masszát az előkészített tepsibe, és spatulával simítsuk el vékony, egyenletes rétegben.
  9. Hagyjuk 30 percig hűlni és keményedni, majd törjük darabokra (kb. 5 cm-es darabok), és már fogyasztható is.
3. Mézeskalács figurák

Hozzávalók (kb. 30-40 darabhoz, mérettől függően):

Tészta:

  • 225 g vaj
  • 200 g cukor
  • 340 g melasz (ha nincs, jó a sötét nádméz / fekete szirup is)
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál fehér ecet
  • 1 ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 625 g finomliszt

Máz:

  • 500 g porcukor 
  • 3 evőkanál tej (vagy amennyitől sűrű, de kenhető máz lesz)

Elkészítés:

  1. A vajat, a cukrot és a melaszt keverjük krémesre (robotgéppel a legjobb).
  2. Adjuk hozzá a tojást és az ecetet, majd keverjük tovább.
  3. Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, só, fűszerek) egy tálban.
  4. Adjuk a száraz keveréket a nedveshez, és gyúrjuk össze, amíg egynemű, puha tészta nem lesz.
  5. Formázzuk a tésztát két koronggá, majd csomagoljuk fóliába.
  6. Pihentessük hűtőben 3 órát, vagy fagyasztóban 30 percet.
  7. A sütőt melegítsük elő 190°C-ra (légkeverésen 175°C-ra).
  8. Nyújtsuk a tésztát kb. 6 mm vastagra.
  9. Szaggassuk ki a figurákat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 6-8 percig süssük. Akkor jó, amikor enyhén felpuffad, repedezni kezd, és ha finoman megérintjük, visszarugózik. Fontos: ne barnuljon meg alul, különben ropogós lesz, nem puha.
  10. A kész mézeskalácsokat hagyjuk kihűlni.

Máz készítése:

  1. Keverjük el a porcukrot kevés tejjel.
  2. A tejet nagyon lassan, 1 teáskanalanként adjuk hozzá – könnyű túl hígra keverni.
  3. Mersítsük bele a sűrű, sima mázba belemerítjük a mézeskalácsok tetejét.
  4. Spatulával vagy kés lapjával húzzuk le a felesleget, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk.
  5. Tegyük sütőpapírra, és hagyjuk száradni 1 órát, mielőtt egymásra rétegeznénk.
4. Karácsonyi pohárkrém

Hozzávalók

Brownie réteg:

  • 1 csomag bolti brownie-keverék
  • 2 db tojás
  • 80 ml semleges olaj vagy olvasztott vaj

Málnaöntet:

  • 300 g fagyasztott málna
  • 3 evőkanál kristálycukor

Hozzávalók:

  • 250 g eper, szeletelve
  • 500 ml tejszínhab (lágy habbá verve)
  • 600 g kész vaníliás puding / vaníliakrém
  • 125 g friss málna
  • 1-2 db Flake csokoládé (vagy bármilyen könnyen morzsolható tejcsokoládé)
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

  1. A brownie-keveréket a tojással és olajjal együtt süssük meg.
  2. Hűtsük ki teljesen (akár egy nappal előbb is elkészíthető).
  3. Vágjuk 2-2,5 cm-es kockákra, és osszuk 3 egyenlő részre.
  4. A fagyasztott málnát és a cukrot tegyük egy hőálló tálba.
  5. Mikróban 1 percig nagy fokozaton melegítsük, majd keverjük át.
  6. Újabb 1 percig melegítsük, és keverjük át ismét.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A pohérkrémes tál aljába tegyük a szeletelt eper felét, és öntsük rá a málnaöntet egyharmadát.
  9. Terítsük ré az első brownie-réteget, és óvatosan simítsuk rá a felvert tejszín felét.
  10. Erre kerül egy vastag réteg vaníliakrém, amit simítsunk el a tál széléig.
  11. Öntsük rá a málnaöntet második harmadát, majd a második brownie-réteget. Erre jön a maradék eper, majd a maradék vaníliakrém.
  12. Tegyük a tetejére a harmadik brownie-réteget és a málnaöntet utolsó harmadát.
  13. Fedjük be a maradék tejszínhabbal, szépen elsimítva, és a tetejére szórjunk morzsolt csokit, friss málnát és egy kevés porcukort.
  14. Legalább 3 órára, de inkább egész éjszakára tegyük a hűtőbe. A friss málnát és a porcukrot közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá.
Nyitókép: Anna_Pustynnikova/Shutterstock
december 23., 2025  ●  Gasztronómia

A kedvenc karácsonyi reggelid lesz ez a különleges bundás…

december 22., 2025  ●  Gasztronómia

3 különleges karácsonyi fogás, ami feldobja az ünnepi…

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!